Afganistanska vlada: Turska neće osiguravati zračnu luku u Kabulu; dogovorit ćemo se s talibanima

Afganistanska vlada spremna je za mir i podjelu moći s talibanima, ali pod uvjetom da ovi poštuju određene uvjete, izjavio je u intervjuu za ruski medij Izvestia afganistanski ministar vanjskih poslova Mohammad Hanif Atmar.

“Je li afganistanska vlada spremna uključiti talibane u sporazum o podjeli vlasti i zajedničkom radu? Odgovor je potvrdan. Spremni smo raditi s talibanima, spremni ih uzeti u vladu, spremni na mir s njima i podjelu moći s njima. Afganistan ne bi trebao predstavljati prijetnju nijednoj drugoj zemlji na vanjskim granicama, a ne bismo trebali imati niti jednu stranu terorističku snagu”, izjavio je afganistanski šef diplomacije.

Također je kazao kako će afganistanska vlada, a ne Turska osiguravati sigurnost zračne luke Kabul, dok će mala skupina turskih vojnika čuvati zračni promet, komunikacije i stručnjake za sigurnost od požara koji rade u toj zračnoj luci.

“Turska vlada neće osiguravati sigurnost aerodroma u Kabulu. Pružaju važne usluge, na primjer, u području zračnog prometa, komunikacija, zaštite od požara. Unutar zračne luke bit će njihovi vojnici – mala skupina ljudi radi vlastite zaštite”, rekao je Atmar.

Komentirajući pitanje kako je inicijativa Ankare dogovorena s Washingtonom, ali bez savjetovanja s vladom afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija, ministar je naglasio kako je “Turska ipak pokrenula ovo pitanje prije Afganistana, a zapravo su (dvije) zemlje (o tome) postigle konsenzus“, a da tek je onda ta tema pokrenuta za raspravu s NATO savezom i Sjedinjenim Državama.

 





Komentari

komentar

You may also like