Afganistanski američki „slijepi tunel“: ostati ili se povući?

Jučer je u Dohi završio 8. krug američkih pregovora s talibanima bez objavljenih rezultata, a time, vjerojatno, i bez posebnih uspjeha. Pa iako su obje strane, kao i predstavnici vlade u Kabulu najavili kako će u Afganistanu uskoro nastupiti mir, konkretnih objava o načinima njegovog postizanja još uvijek nema. Poglavito imajući u vidu dosadašnji stav talibana, prema kojemu afganistanski teritorij najprije moraju napustiti svi strani vojnici, kao preduvjet za postizanje mirovnog sporazuma. Samim time je jasno kako obje strane, ukoliko sporazum žele postići, moraju ići na kompromis: američka barem na značajnije smanjenje broja svojih vojnika, a talibani da tu američku ponudu prihvate  kako „manje zlo“.

A proturječne izjave o brzini i obujmu američkog povlačenja iz Afganistana i dalje se nastavljaju. Tako je u urorak, 13. kolovoza, medij Khaama Press prenio riječi američkog pukovnika  Sonny Leggetta, glasnogovornika USFOR-A, prema kojima će američke vojne snage u Afganistanu nastaviti svoje vojne operacije protiv talibana i drugih pobunjenika.

To je bila reakcija na informaciju američkog medija Newsweek, prema kojoj su se operacije protiv talibana značajno smanjile ili završile, jer Pentagon planira povlačenje američke vojske iz Afganistana. Vijest ima svoju logiku, osim s gore navedenim i u tome, da bi intenzivirani pregovori SAD-a i talibana teško mogli dovesti do rezultata u uvjetima da dvije strane na terenu međusobno vode žestoke borbe. Newsweek dalje navodi kako se pri tome poziva na izvore unutar Pentagona, i dalje piše kako je američkim vojnicima zapovjeđeno da zaustave ofanzivna djelovanja protiv talibana, pa čak i da zaustave savjetničku potporu afganistanskim nacionalnim sigurnosnim snagama, jer Trumpova administracija predlaže smanjenje broja američkih vojnika u toj zemlji gotovo za polovicu – na 6 tisuća. To je, prema navodima tog američkog medija, nužno da bi se utočnili „tehnički“ detalji s talibanskim vodstvom.

Američki pukovnik Sonny Leggett ove navode Newsweeka okarakterizirao je netočnima i špekulantskim,  ponovivši kako nikakvih promjena u operacijama na terenu nema.

Podsjećamo: jučer je, nakon završetka 8. kruga američkih pregovora s talibanima u Dohi predstavnik SAD-a za Afganistan Zalmay Khalilzad, izjavio kako su obje strane usredotočene na tehničke detalje, i dodao slijedeće: „Ja se vraćam u Washington kako bih se konzultirao o slijedećim koracima.“

Talibanski predstavnici su također objavili priopćenje o tome, da slijede njihove konzultacije s vođama talibana vezano uz buduće poteze.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like