Afganistanski parlament nezadovoljan politikom SAD-a u zemlji

Afganistanska televizija „Tolo“ objavila je kako su zastupnici afganistanskog parlamenta (Meshrano Jirga) oštro kritizirali američku politiku u toj zemlji i zatražili ponovno razmatranje postojećeg sporazuma sa SAD-om i NATO savezom o sigurnosti.

Razmatrajući sigurnosno stanje u zemlji, zastupnici su obratili pozornost na to, da afganistanske snage nisu dobile nužnu količinu pomoći za suprostavljanje trenutačnim ugrozama, i da Zapad tijekom nekoliko posljednjih godina nije obraćao pozornost na sigurnosne izazove.

Sporazum o suradnji između Afganistana i SAD-a u obrambenoj sferi, kao i status snaga NATO saveza u toj zemlji, ne provodi se od strane afganistanskih partnera, navode zastupnici parlamenta u Kabulu. Zato sporazum mora biti promjenjen ili, kako kaže prvi zamjenik predsjednika parlamenta Mohammad Alam Izidyar, u najmanju ruku ponovo razmotren.

„Što smo mi dobili tim sporazumom o sigurnosti? Ništa, osim šuplje slave“, pita se i odmah odgovara zastupnik Zalmai Zabuli.

Istodobno je kritici zastupnika bila izložena i politika vlade, koja bi morala uložiti više napora za suprostavljanje pobunjenicima.

Neovisno o tome što se američko zrakoplovstvo priključilo suprostavljanju snažnih napada talibanskih pobunjenika u regiji Farah, a Velika Britanija razmatra povećanje svog kontingenta u okviru postojeće vojne misije, takve mjere nisu zadovoljile zastupnike parlamenta.





Podsjećamo: krajem travnja, sigurnosno stanje u Afganistanu naglo se destabiliziralo, a pobunjenici su intenzivirali svoje napade. Talibani su najavili početak svoje velike ofanzive i zauzimanja teritorija u mnogim regijama, što je dovelo do značajnih gubitaka u redovima vladinih snaga. Istovremeno su se intenzivirali i teroristički napadi od strane „Islamske države“, koja je preuzela odgovornost za pojedine velike terorističke napade u Kabulu i nastavlja politiku širenja svog utjecaja u Afganistanu. Posebnu težinu predstavlja američko-pakistanski sukob oko uloge Islamabada u mirnom riješenju afganistanskog sukoba, gdje je Washington isključio tu zemlju iz pregovaračkog procesa između vlade u Kabulu i pobunjeničkih organizacija, smatrajući Pakistan destabilizirajućim čimbenikom zbog njegovog utjecaja na talibane. Naravno, nije nikakva tajna da se i Islamabad i talibanski pokret otvoreno zalažu za odlazak stranih vojski iz Afganistana, kao glavni preduvjet za mirno riješenje dugogodišnjeg sukoba u toj zemlji. Washington je na upražnjeno mjesto Pakistana pozvao Indiju, koja, međutim, nema gotovo nikakav utjecaj na stanje na terenu i služila bi uglavnom za pružanje potpore u naoružanju vladi u Kabulu. Međutim, takva receptura Pentagona očito se pokazuje pogrešnom, isto kao i nova Trumpova strategija o Afganistanu – usvojena  prije nekoliko mjeseci, koja, zapravo, i ne predstavlja nikakve bitnije promjene u odnosu na prethodnu – Obaminu. Radilo se, uglavnom, samo o najavi povećanja američkih vojnika u toj zemlji i nastavku prethodnih planova usmjerenih prema dogovoru vlade u Kabulu i na pregovore spremnih pobunjeničkih organizacija, uključno i talibane. Međutim, glavnina talibana takve razgovore u startu odbacuju, zahtjecajući najprije odlazak stranih vojski iz zemlje. Problem je u tome, što vlada u Kabulu odlaskom Amerikanaca iz Afganistana ne bi preživjela više od dva mjeseca, i to svi jako dobro znaju.

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like