Afganistanski predsjednik bježao s helikopterom i 4 auta puna novaca

Rusko veleposlanstvo u Kabulu tvrdi da je bivši afganistanski predsjednik Ašraf Gani pobjegao iz Kabula s helikopterom i četiri automobila puna novaca, prenosi RIA. Ruska medijska agencija, prema navodima očevidaca tvrdi da je dio novca ostavio na sletnoj pisti jer nije sve stalo u helikopter.

Gani je u podužoj objavi na Facebooku objavio da je otišao jer je htio izbjeći daljnje krvoproliće. Nije poznato kuda se zaputio. Izvor za Reuters tvrdi da je pokušao ući u Tadžikistan, ali da mu je odbijen ulaz, nakon čega je otišao za Oman. Iz Omana će vjerojatno krenuti za SAD. Ašraf Gani je bivši američki student, a radio je i za Svjetsku banku. Na mjesto afganistanskog predsjednika je stigao 2014.

Rusija je kazala da će zadržati diplomatsku nazočnost u Kabulu i nada se da će uspostaviti odnose s talibanima iako smatra da se ne treba žuriti s njihovim priznanjem kao vladara zemlje.

Iako su Rusi ratovali s talibanima i mudžahedinima, a talibanski pokret proglasili “terorističkim”, upravo talibani čuvaju rusko veleposlanstvo u Kabulu, a Rusija tvrdi da niti jednom ruskom diplomatu neće “pasti vlas s glave”.

“Kad je riječ o padu režima, najrječitije ga ilustrira način na koji je Gani pobjegao iz Afganistana”, rekao je Nikita Iščenko, glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Kabulu.

Posebni ruski predstavnik za Afganistan Zamir Kabulov rekao je prije da nije poznato koliko će vlada u odlasku ostaviti sredstava za sobom.
“Nadam se da vlada koja je pobjegla nije odnijela sav novac iz državnog proračuna”, kazao je za Ekho Moskvy.





Dio od američkih bilijun dolara, koliko su uložili u Afganistan, zasigurno leti Ganijevim helikopterom.

 

Komentari

komentar





You may also like