Afganistanski predsjednik za ratno stanje okrivljuje “naglost” američkog povlačenja

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani danas se obratio parlamentu. Tom je prilikom najavio plan kojim će stanje u Afganistanu “vratiti u normalno u roku od šest mjeseci”. Najavio da ima punu podršku SAD-a u izvršenju takvog plana.

Ipak, ovog puta Ghani nije imao samo riječi hvale za Ameriku, saveznike na drugom kraju svijeta. “Razlog našeg trenutnog stanja jest što je ta odluka donesena tako naglo”- rekao je Ghani parlamentu osvrćući se na odluku o američkog povlačenju. Dodao je kako je upozoravao Washington da će takvo povlačenje “imati posljedice”. Ghani, američki student i bivši zaposlenik Svjetske banke, u Afganistan se vratio zajedno s američkom vojskom, 2002. Danas je pred parlamentom ustvrdio da je “zaštita stanovništva” njegova primarna dužnost, prenosi Al Jazeera.

Stanje u Afganistanu zbilja nije dobro i nije pretjerano reći da je sada riječ o građanskom ratu u punom smislu te riječi. Talibani prednjače u zauzimanju  i držanju granica i nenadanim napadima na, uglavnom izolirane predjele. Kontranapadi afganistanskim snaga i ono malo obučenih pripadnika vojske su uglavnom uspješni i dobro planirani. Ipak, na svaki planirani protunapad, ide nekoliko napada na ruralne predjele gdje se lokalna policija pod upravom Kabula lako predaje zbog manja obuke i motiva. Borbe polako ulaze i u veće gradove.

Kina je već naveliko počela pregovarati s talibanima jer ih vidi kao ključan faktor u uspostavi nove političke dinamike u Afganistanu. S druge strane, neki potezi američke vojske i načina povlačenja zbilja ukazuju na užurbanost i nedovoljnu promišljenost, na koju ukazuje Ghani. Jedan takav primjer jest nagli odlazak iz baze Bagram, a drugi je dezorganizacija oko premještanja američkih pomagača iz Afganistana u SAD.

 

Komentari

komentar




You may also like