Afrička turneja njemačkog kancelara; Razlozi su energija, vojno djelovanje u Africi i okretanje država od Rusije

Njemački kancelar Olaf Scholz danas završava svoju”turneju” po Africi s posjetom Južnoj Africi, nakon što je posjetio Senegal i Niger, prenosi AFP. Jedna od glavnih motivacija posjete je da svojoj zemlji pribavi nove dobavljače energije.

Njemačka želi intenzivno provoditi projekte plinske opskrbe i obnovljive energije sa Senegalom, rekao je kancelar Olaf Scholz u nedjelju tijekom svog prvog putovanja u Afriku u pozadini rata u Ukrajini i njegovog utjecaja na cijene energije i hrane. Naime, Berlin se planira odmaknuti od ruske energije o kojoj je prilično ovisan.

Scholz je započeo trodnevnu turneju u Senegalu, koji ima milijarde kubičnih metara zaliha plina i očekuje se da će postati veliki proizvođač plina u regiji. Pokrenuli smo razgovore sa senegalskim vlastima o vađenju plina i ukapljenom prirodnom plinu, rekao je Scholz. “To je pitanje vrijedno intenzivnog djelovanja”, rekao je na tiskovnoj konferenciji sa senegalskim predsjednikom Mackyjem Sallom, dodajući da je Njemačka također zainteresirana za senegalske projekte obnovljive energije. Više detalja nije naveo. U petak je dužnosnik njemačke vlade rekao da bi Njemačka mogla pomoći u istraživanju plinskog polja u Senegalu. Sall je rekao da je Senegal spreman raditi na opskrbi europskog tržišta LNG-om. Predvidio je da će proizvodnja LNG-a u Senegalu dostići 2,5 milijuna tona sljedeće godine i 10 milijuna tona do 2030. godine. Što se tiče istraživanja plina, financiranja projekata i drugih pitanja, “sve je to otvoreno, a mi želimo surađivati ​​s Njemačkom u tom kontekstu”, rekao je Sall, prenosi Reuters.

Jučer je, pak, posjetio Niger, ali i svoje trupe (misiju obuke Bundeswehra) u toj zapadnoafričkoj državi. Misiju njemačke vojske je opisao kao uspjeh. Također je pozvao na nastavak projekta. Njemačka vlada opisala je Niger kao “sidro stabilnosti” u regiji Sahel, koja se proteže južno od pustinje Sahare od Atlantskog oceana na zapadu, pa do Crvenog mora na istoku. Tamo je aktivno nekoliko oružanih skupina, a neke su se zaklele na vjernost “Islamskoj državi” ili Al-Qaidi, piše DW. Najviše nasilja zabilježeno je u susjednom Maliju.

Danas je Scholz u posjeti Južnoj Africi. Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa ugostio je njemačkog kancelara u prvom službenom posjetu glavnom gradu Pretoriji, navodi se u priopćenju predsjedništva. Južna Afrika i Njemačka imaju dobre bilateralne veze. Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je zemlju u veljači 2020. kako bi produbila odnose. “Njemačka je drugi najveći trgovinski partner Južne Afrike, veliki investitor, značajno turističko tržište i najcjenjeniji razvojni partner”, rekao je Ramaphosa na zajedničkoj konferenciji. Njemački kancelar Olaf Scholz već je ranije najavio da će ispitati predsjednika Cyrila Ramaphosu o njegovom “nesvrstanom” stajalištu o ratu u Ukrajini. Naime, Južna Afrika još od SSSR-a njeguje dobre odnose s Moskvom. No, Scholz je pozvao Ramaphosu da prisustvuje summitu G7 koji će se održati u Berlinu u srpnju, što je znak da njihove razlike oko Ukrajine ipak nisu “duboko” naštetile južnoafričko-njemačkim odnosima, prenosi Daily Maverick.

Komentari

komentar





You may also like