AGENCIJA MOODY’S: RIZIK RASPADA EUROPSKE UNIJE OSTAJE

Ocjenu o ostanku rizika za raspad Europske unije objavili su analitičari agencije Moody’s, u sklopu izvješća “European Union: Significant Political Change, Yet Economic Vulnerabilities Remain”, neovisno o određenom napredku u izgradnji niza financijskih instrumenata. Projekt Europske unije je, kao i ranije, izložen nizu ozbiljnih rizika, zbog kojih se, ukupno gledano, „može steći dojam, kako nije pitanje, hoće li se uopće raspasti EU, već kada će se to dogoditi“.

Analitičari agencije Moody’s navode, kako već usvojene reforme ne mogu pomoći izbjeći moguću krizu u EU u budućem razdoblju. Pritom kažu, kako jača nezadovoljstvo projektom Europske unije u pojedinim državama članicama, a što je zasnovano na temelju provedbe programa štednje koji se forsira posljednjih godina.

Evo u cijelosti dijela izvješća agencije Moody’s koji se odnosi na navedenu temu:

Za posljednje godine mi smo evidentirali niz primjetnih institucionalnih promjena u Europi. Međutim, neovisno o tim promjenama, u regiji se zadržao ozbiljan rizik.

Poglavito stoga jer osnivanje Europskog bankarskog saveza još nije završeno. „Junckerov plan“ o privlačenju investicija u Europu suočen je s nizom problema. Za odstranjivanje neravnoteže u državnom i privatnom sektoru ne primjenjuju se zajedničke fiskalne mjere, zbog čega je odgođen plan o izgradnji zajedničkog fiskalnog saveza.

Rizici koji prijete europskim institucijama nisu ograničeni na gospodarstvo i financijska tržišta. U godinama koje su prošle u znaku smanjenja rashoda, u pojedinim državama članicama povećalo se nezadovoljstvo prema projektu EU i razočarenje u svezi nje. Pritom je i slabi odgovor čelništva EU na migracijsku krizu također ukazao na slabosti u procesu donošenja riješenja.





Čak ako EU i savlada trenutačne izazove, bilo kakva, pa i dovoljno „mala“ kriza u budućnosti može ugroziti stabilnost postojeće institucionalne strukture EU, u slučaju da se ta kriza pridoda na negativna raspoloženja javnosti i populističke političke pokrete. To može stvoriti dojam prema kojem se pitanje sastoji u tome, kada će se sustav urušiti, a ne hoće li se on uopće urušiti.

U konačnici, bilo koji scenarij koji dovede makar i do djelomičnog raspada EU, izazvat će ozbiljne negativne posljedice za države (europske, op.ZM.) regije.“

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like