Agencija Moody’s: Rusija će izdržati sankcije, a rejting će biti povišen

Prema procjenama agencije Moody’s Investor Service, gospodarstvo i ruske državne financije čvrsto stoje u odnosu na zapadne sankcije.

O tome je u intervjuu Reutersu izjavio stariji potpredsjednik Moody’s Investor Service Kristin Lindow, komentirajući usvojenu odluku  agencije, o povećanju prognoze ruskog državnog rejtinga sa „stabilnog“ na „pozitivno“.

Općenito, smatra se kako potezi ruske vlade omogućuju financiranje rashoda čak i u slučaju uvođenja novih sankcija od strane zapadnih zemalja (prije svega, u odnosu na ruski državni dug). Prema ocjenama Moody’s-a, zahvaljujući provedbi procesa čišćenja bankarskog sektora vladi je također uspjelo „osjetno smanjiti“ količinu bijega kapitala iz zemlje.

„Naše ocjene ukazuju, kako su gospodarstvo i državne financije Rusije u dobrom stanju i mogu izdržati nove sankcije. Mi želimo poslati signal da je ruska ekonomija čvrsta pred novim sankcijama. Zato smatramo kako nije bilo nužno čekati završetak predsjedničkih izbora za promjenu prognoze o ruskom državnom rejtingu do „pozitivnog“.

Čišćenje bankarskog sektora koje se provodi u Rusiji u posljednjih nekoliko godina, ima vrlo pozitivan učinak i dovelo je do boljih rezultata nego što se očekivalo, izjavio je Kristin Lindow i dodao, kako Rusija ima dovoljno dugu povijest suficita platne bilance, iako je određen dio sredstava bio izgubljen zbog bijega kapitala. „Zahvaljujući zatvaranju pojedinih banaka tijekom čišćenja bankarskog sektora, bijeg kapitala je osjetno smanjen“, kazao je Lindow, dodavši, kako odluka o povišenju rejtinga Rusije od strane  Moody’s Investor Service „može biti usvojena ne kasnije od slijedećih 12.18 mjeseci“.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like