Airbus otkazao narudžbu Kataru za 50 zrakoplova zbog međusobnog spora

Airbus je raskinuo ugovor s Qatar Airwaysom, državnim avioprijevoznikom Katara za narudžbu 50 zrakoplova A321. Uzrok otkazivanja je sve dublji spor između francuskog proizvođača zrakoplova i Qatara Airwaysa, jednog od njegovih najvećih kupaca, prenosi The National News.

Spor se vodi na sudu, a riječ je o tome da se dvije strane ne slažu oko prirode oštećenja aviona A350. “Potvrđujemo da smo raskinuli ugovor za 50 komada A321 s Qatar Airwaysom u skladu s našim pravima”, rekao je glasnogovornik Airbusa. Zrakoplovna tvrtka sa sjedištem u Dohi još nije ponudila komentar o prekidu narudžbe.

Taj potez pojačava napetost između proizvođača zrakoplova sa sjedištem u Toulouseu i jednog od njegovih najvećih kupaca. Spor je nastao tijekom proteklih mjeseci jer se dvije strane ne slažu oko uzroka i rješenja oštećenja boje na avionima A350. Opoziv ugovora za zasebnu narudžbu uskotrupnih A321, do kojih je teško doći zbog dugih zaostataka, vrši pritisak na zračnu tvrtku čija se matična država sprema biti domaćin FIFA-inog Svjetskog prvenstva kasnije ove godine. Dionice Airbusa pale su za 1.5 posto nakon objave.

Katar na sudu traži više od 600 milijuna dolara odštete zbog navodnih propusta na A350. Prvo ročište je zakazano za travanj i održat će se u Londonu, piše Bloomberg. Qatar Airways otkrio je nedostatke prošle godine kada je poslao jedan od svojih zrakoplova A350 na prebojavanje zbog reklame za Svjetsko prvenstvo. Airbus je priznao problem, proveo studije i ponudio rješenja, ali je inzistirao da nedostaci ne predstavljaju sigurnosni problem letenja. Druge zračne tvrtke, uključujući Air France, Cathay Pacific, Finnair, Lufthansu i Delta Air Lines, izrazile su zabrinutost zbog površinskih nedostataka na avionu A350, navodi Reuters.

Zbog utvrđenih nedostataka, katarski regulator za zrakoplovstvo na zemlju je spustio čak 21 zrakoplov A350. Oni predstavljaju 40% njihove trenutne flote tih modela zrakoplova. Međutim, Agencija za sigurnost u zračnom prometu Europske unije (EASA) tvrdi da dosad nije pronašla sigurnosne probleme s A350 koje su pregledali. Prošlog mjeseca, Qatar Airways je rekao da podiže tužbu protiv Airbusa u Odjelu za tehnologiju i konstrukciju Visokog suda u Londonu. “Nažalost, nismo uspjeli u svim našim pokušajima da postignemo konstruktivno rješenje s Airbusom u odnosu na stanje ubrzane degradacije površine koje negativno utječe na zrakoplov Airbus A350″, stoji u priopćenju od 20. prosinca. Qatar Airwaysu stoga nije preostalo ništa drugo nego tražiti brzo rješenje ovog spora putem suda”. Airbus je odgovorio da će “snažno braniti svoj stav”.

Komentari

komentar





You may also like