Ajatolah Hamenei: kršit ćemo nuklearni sporazum, dok SAD ne ukine sve sankcije; to je “konačna” odluka

Ajatolah Hamenei, iranski vrhovni vođa ponovio je u nedjelju kako SAD prvo treba ukinuti gospodarske sankcije, kako bi se Iran vratio obvezama iz nuklearnog sporazuma, te je kazao kako je riječ o “konačnoj i nepromjenjivoj” odluci.

“Iran je ispunio sve svoje obveze po sporazumu, nisu to učinili SAD i tri europske zemlje. Ako žele da Iran ponovno preuzme svoje obveze, SAD mora u praksi ukinuti sve sankcije”, kazao je ajatolah na susretu s zapovjednicima iranskog zrakoplovstva, objavila je državna televizija, prenosi Reuters.

“Tada, nakon što verificiramo jesu li sve sankcije ispravno ukinute, potpuno ćemo preuzeti obveze. To je nepromjenjiva i konačna odluka te svi iranski dužnosnici imaju konsenzus oko toga”, kazao je Hamenei.

Potom je Hamenei objavio više tvitova u kojima je kritizirao SAD. Između ostalog je napisao kako je Trumpova politika “maksimalnog pritiska” propala, a da trenutno SAD također ima krivu procjenu.

Podsjetimo 2015. su velike sile (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska) potpisale sporazum (JCPOA) s Iranom o ograničenju nuklearnog sporazuma, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Trump je povukao SAD iz sporazuma 2018., kazavši da odredbe sporazuma ne ograničavaju dovoljno razvoj iranskog nuklearnog programa te se odlučio na ekonomske sankcije.





Iran je pak odgovorio napuštanjem obveza iz sporazuma i obogaćivanjem urana do šest puta veće razine od dopuštene.

Bidenova administracija obećala je da će se vratiti u sporazum, ali traži od Irana da se prvotno vrati obvezama iz sporazuma, nakon čega bi uslijedilo ukidanje sankcija.

Zarif: “vrijeme curi za Amerikance”, brzo se moraju vratiti u nuklearni sporazum





Komentari

komentar

You may also like