Akar: Sankcije SAD-a negativno će utjecati na suradnju Turske sa SAD-om i NATO-om

Turski ministar obrane Hulusi Akar izjavio je u srijedu, 22. prosinca, u turskoj vojnoj bazi Aksaz u regiji Mugla, kako je Turska kupila ruske protuzračne raketne sustave S-400 u skladu sa svojim nacionalnim interesima, budući da je Moskva pozitivno odgovorila na zahtjev Ankare (info: Hürriyet).

Turska je odlučila nabaviti ruski obrambeni sustav kako bi osigurala nacionalnu obranu zemlje, a američke sankcije, ranije uvedene zbog ove odluke Ankare, “ne odgovaraju odnosima dvaju saveznika”, izjavio je turski ministar, dodavši, kako se u skladu s tursko-ruskim akcijskim planom sustavi S-400 provjeravaju i kontroliraju prije nego što se stave u bojevo dežurstvo.

Američke sankcije “u određenoj će mjeri” negativno utjecati na suradnju Turske sa SAD-om i NATO-om, kazao je Akar, pozivajući pritom Washington na preispitivanje svoje odluke “s vojnog i političkog gledišta”.

Turska i njene oružane snage nisu obični akteri na Bliskom istoku, jer “nijedan entitet ne može učiniti ništa u regiji, djelujući bez ili protiv turskih oružanih snaga”, naglasio je Hulusi Akar.

Podsjećamo: ionako brojnim problemima opterećeni i bremeniti, odnosi Turske sa SAD-om i NATO savezom dodatno su pogoršani nakon turske nabave ruskih protuzračnih sustava S-400 usprkos protivljenju Washingtona, koji je zbog toga nedavno uveo i sankcije čelnicima turskog Ureda za obrambenu industriju, uključno i njegovom direktoru Ismailu Demiru.  Međutim Turska neće odustati od  aktiviranja sustava S-400 To je 17. prosinca izjavio ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, dodavši,  da su američke sankcije “bile su pogrešne i s pravnog i s političkog gledišta” i da simboliziraju “zadiranje u suverena prava Turske”.

Komentari

komentar





You may also like