Akcija Interpola u 47 država: uhićeno 286 zbog krijumčarenja ljudi

Zbog trgovanja ljudima i krijumčarenja migranata uhićeno je 286 ljudi u 47 države u opsežnoj akciji Interpola, piše u današnjoj objavi na stranicama te organizacije. Riječ je o akciji Liberterra koja je trajala od 5. do 9. srpnja.

Inspektori i pripadnici obavještajnih zajednica iz 47 države udruženi kroz međunarodnu akciju proveli su sveukupno 500 tisuća provjera na aerodromima, granicama i na migrantskim rutama. Registrirana su 4000 slučaja ilegalne migracije iz 74 države. Interpol tvrdi da su mnogi zbrinuti i da su trebali medicinsku i psihološku pomoć te pomoć sa smještajem. Uz to, spašeno je i 430 žrtava trgovanja ljudima.

Migranti su krijumčareni često u neljudskim uvjetima uz obećanje da će doći na željenu destinaciju za 2000 do 4000 eura. U Sloveniji su pronašli migrante kako se prevoze unutar kućica za pse.

Zaplijenjeno je mnogo krivotvorenih i ukradenih dokumenata koji su postali tražena roba u ovoj rastućoj kriminalnoj grani. Tako je policija Tanzanije uhitila vozača autobusa u Ugandi koji je imao kod sebe 169 krivotvorenih putovnica.

Mreže krijumčarenja otkrivene su u Španjolskoj, Alžiru, Kolumbiji, Sudanu, Gani, Ekvadoru, Venecueli, Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj, BIH, Srbiji, Iraku, UAE, Omanu i Sjevernoj Makedoniji.

Glavni tajnik Interpola Jürgen Stock kazao je kako akcija pokazuje da se “međunarodne i visokoorganizirane kriminalne mreže fokusiraju samo na jednu stvar: profit.”
 

Komentari

komentar

You may also like