Ako NATO dirne mirovne snage u Pridnjestrovlju, ruski vojnici bit će u Odessi

Rusija će krenuti u razbijanje blokade ako njeni mirovnjaci budu blokirani na Dnjestru (Moldavija, op.GN.), izjavio je jučer  Viktor Bondarev, predsjednik Odbora Vijeća federacije ruskog Saveznog parlamenta.

Radi se o ruskom generalu koji je tim povodom izjavio kako su u Pridnjestrovlju ruski vojnici jedino jamstvo mira u regiji.

“Sve ovo vrijeme Rumunjska, članica NATO-a, čak niti ne pokušava sakriti agresivne planove. Druga zainteresirana strana u procesu je Ukrajina. Od 2014. aktivno raspravlja o mogućnostima vojne blokade ruskih mirovnih snaga. Prozapadna predsjednica Moldavije Maia Sandu, koja je javno objavila takav plan, dobila je nove adute nakon prorumunjske većine u parlamentu”, naglasio je Bondarev.

Maia Sandu počela je svoj mandat zahtijevajući povlačenje ruskih snaga iz spomenute moldavske regije, većinom naseljene Rusima i Ukrajincima koji se protive okretanju te zemlje Zapadu, prije svega Rumunjskoj zbog snažno prisutnih integracijskih snaga s obje strane međudržavne granice. Sandu je zatražila zamjenu ruskog kontingenta civilnom misijom OESS -a

Podsjećamo kako je još ranije bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa John Bolton izjavio kako Moldavija, ostajući u “sivoj zoni”, “još nije shvatila vitalnu nužnost ulaska u NATO” (info Eadaily). Preporučio je odmrzavanje pridnjestrovskog sukoba. Kazao je kako je to ruski projekt i da postoji samo zahvaljujući kontinuiranoj vojnoj nazočnosti Moskve, što mora biti završeno.

“Bez izravne potpore vojske NATO -a, ni Rumunjska ni Ukrajina ne bi riskirale blokiranje ruske vojske. NATO, s obzirom na ozbiljno pogoršanje, ozbiljno radi na ovoj opciji”, izjavio je dalje Bondarev.





Pojasnio je da ova strategija saveza nije tajna za Rusku Federaciju, štoviše, Ministarstvo obrane, uz sudjelovanje odbora kojem je on na čelu, razradilo je postupak za uzvratne mjere.

“Vojna blokada mirovnih snaga čin je izravne agresije. U ovom će slučaju Rusija krenuti u postupak deblokiranja. Mornarička jurišna snaga Crnomorske flote ruske mornarice spremna je za iskrcavanje u Odesi“. Ovakvu je rusku akciju povezao i s automatskim rješavanjem pitanja ukrajinskog Donbasa.

Ovo nije izolirana ruska reakcija na najnovije akcije službenog Kišnjeva. Kako navodi Eadaily, predsjednik Odbora ruske Dume (donji dom parlamenta) za poslove Zajednice Nezavisnih Država – ZND (okuplja većinu bivših republika ex-SSSR-a) i odnose s tamošnjim ruskim manjinama Leonid Kalašnjikov već je upozorio kako će Rusija “ojačati pridnjestrovski faktor” ako nova proeuropska vlada Moldavije odabere proturusku liniju.





Također podsjećamo na analizu Zorana Metera objavljenu na ovom portalu 15. prosinca 2020. g. pod naslovom „Nakon Karabaha, na redu „sređivanje“ Moldavije“ (možete je pročitati ovdje), u kojoj on između ostalog navodi slijedeće:

„Ugledni ruski vojni analitičar i doktor znanosti Konstantin Sivkov izjavio je 23. studenog ni manje ni više nego da će Rusija biti primorana svoju vojsku dislocirati u ukrajinskoj regiji Odessa (na zapadu graniči s Pridnjestrovljem, op. ZM.) ako Maia Sandu „prijeđe crtu“ tj. „pokuša realizirati svoje  vjerojatne planove u odnosu na Pridnjestrovlje“. Ako se to dogodi „protuodgovor Moskve je neizbježan“. „Moskva se umiješala i u sukob između Azerbajdžana i Armenije čak i uz činjenicu da tamo nije bilo ruskih državljana“, smatra ruski analitičar. Pri tom je podsjetio kako na lijevoj obali rijeke Dnjestar (prostor spomenute moldavske odmetnute regije) živi više od 200 tisuća osoba s ruskom putovnicom, te kazao kako će se Rusija u slučaju pokušaja njihove izolacije od vanjskog svijeta, „boriti do kraja“ i da će „zato biti potrebno zauzeti Odessu“.

Drugim riječima, stanje u Moldaviji, ako bi središnja vlada krenula u odlučnije rješavanje problema na istoku svoje zemlje bez prethodnog usuglašavanja stavova s Moskvom i isključivo na poticaj Bukurešta ili ključnih Zapadnih silnica, moglo bi se itekako radikalizirati.

 

Komentari

komentar

You may also like