Ako žele mirno povlačenje: Talibani od SAD-a traže odlazak do srpnja a ne rujna

Sjedinjene Države ponovno su ušle u pregovore s radikalnim afganistanskim islamističkim pokretom talibani, i to iza svjetala pozornice. Problem po Washington iznikao je zbog činjenice da se talibani ne slažu s rokom kojeg je za povlačenje američkih i NATO vojnika iz Afganistana odredio američki predsjednik Joe Biden (do 11. rujna ove godine). U pregovorima dvije se strane nastoje dogovoriti da se strani vojnici iz te zemlje povuku do srpnja i da talibani osiguraju beskonfliktno povlačenje. O tome jučer izvješćuje TOLOnews.

Jučer je američki specijalni predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad doputovao u Kabul kako bi s afganistanskim dužnosnicima razgovarao o održavanju Istanbulske konferencije (ta je pregovaračka platforma već dva puta odgađana tijekom travnja zbog odbijanja talibana da na njoj sudjeluju zbog njihovog neslaganja s Bidenovim riječima. Novi je sastanak zakazan krajem svibnja). Prije toga Khalilzad je posjetio Uzbekistan, gdje se susreo s maršalom afganistanske vojske Abdulom Rashidom Dostumom (Uzbekistanski Dostum je vođa uzbekistanskog dijela afganistanskog stanovništva) i ministrom vanjskih poslova Uzbekistana Abdulazizom Kamilovom.

“Razgovaralo se o mirovnom procesu i Istanbulskoj konferenciji, kao i o političkom konsenzusu”, rekao je Dostumov glasnogovornik Ihsan Nairo.

Ali ne gledaju svi na talibane poput sada Amerikanaca. Tako je drugi potpredsjednik Afganistana Sarvar Danesh talibane nazvao “bandom pobunjenih kriminalaca gladnih vlasti”. “Talibani, koji su svijetu okrenuli leđa, smatraju se bandom kriminalaca, jer prema časnom Kur’anu, ako grupa krši poziv na mir, smatra se kriminalnom bandom koja bježi od pravde”, rekao je Danesh.

Khalilzad se također prošli tjedan susreo sa sudionicima mirovnih pregovora u Dohi.

„Pozdravili smo napore da budemo domaćini predstojeće konferencije u Turskoj. A američki je izaslanik uvjeravao da će njegova zemlja i dalje podržavati vladu i narod Afganistana”, izjavio je Ghulam Farouk Majro, član izaslanstva u Kabulu.
Komentari

komentar

You may also like