Aktivni francuski vojnici podržali apel umirovljenih generala

Aktivni vojnici francuske vojske podržali su umirovljene generale, koji su se nedavno obratili svojoj vladi i proglasili prijetnju građanskim ratom. Tekst vojnog pisma objavio je prošlog mjeseca medij Valeurs actuelles koje je potpisalo više od 40 000 ljudi.

Prema anonimnim autorima – aktivnim pripadnicima francuske vojske, generali uopće nisu pobunjenici, kojima su proglašeni od strane vlade. Njihov jedini grijeh je ljubav prema Domovini. I oni sami tek su nedavno krenuli putem služenja Republici i ne mogu šutjeti kad mržnja prema Domovini postane norma.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanen izjavio je kako ovu akciju anonimnih aktivnih vojnih osoba ne smatra hrabrom.

“Govorimo o anonimnim pojedincima. To je njihova hrabrost – u anonimnosti? Kad se želite baviti politikom, svoju kandidaturu predstavljate na izborima. Kad sam bio nezadovoljan onim što se događalo, izašao sam na birališta. … Koliko je smiješno ovo “hrabro” društvo koje daje svoj”, rekao je Darmanen u programu televizije BFM.

Francuska ministrica obrane Florence Parly ovaj je apel nazvala neodgovornim, a načelnik stožera oružanih snaga François Lecointre rekao je da će se potpisnici pojaviti pred vojnim vijećem i da bi mogli biti uklonjeni iz službe.

Podsjećamo: u travnju je 20 umirovljenih francuskih generala napisalo otvoreno pismo pozivajući predsjednika Emmanuela Macrona da “brani domoljublje”. Kritizirali su vladu zbog neaktivnosti uslijed radikalne islamizacije zemlje. Izjava generala i tisuća drugih časnika izazvala je brojene reakcije. Podržala ih je krajnje desna političarka Marine Le Pen, a osudio ljevičar Jean-Luc Melanchon.
Komentari

komentar

You may also like