Albanija: Nemiri i vodeni topovi oko borbe za prevlast u stranci

Albanska policija odgovorila je suzavcem i vodenim topovima na napad prosvjednika koji su, bacajući kamenje, upali u sjedište oporbene Demokratske stranke usred sve oštrije borbe stranačkih suparnika za vlast.

Prosvjednici su pristaše bivšega albanskog predsjednika i premijera Salija Berishe, koji je prošle godine izbačen iz vlastite stranke nakon što mu je Washington zabranio ulazak u SAD zbog navodne korupcije. Berisha, koji poriče nedjela koja mu se pripisuju, od tada se svim snagama bori za vodeću ulogu u stranci, a protivnik mu je njezin aktualni čelnik Lulzim Basha.

Prošlog je mjeseca Berisha sazvao skupštinu stranke te najavio da će se opet kandidirati za vođu. Sali Ram Berisha je konzervativni političar koji je bio drugi predsjednik Albanije od 1992. do 1997. i premijer od 2005. do 2013. Bio je i predsjednik Demokratske stranke Albanije dva puta, od 1991. do 1992. i zatim ponovno od 1997. do 2013. godine. Berisha je kontroverzna ličnost u albanskoj politici. Dok ga pristaše prepoznaju kao osobu koja je zbacila diktatorski režim u zemlji, njegovi protivnici ga optužuju da je koristio autoritarni stil vodstva, osobito tijekom 1990-ih

U travnju 2021. na albanskim parlamentarnim izborima pobijedila je Socijalistička partija Albanije na čelu s aktualnim premijerom Edi Ramom. Osvojili su 48% glasova. Demokratska stranka ispred koje su se danas odigrali sukobi je na zadnjih izborima osvojila nešto manje od 40% glasova. S obzirom da je se od 1991. ove dvije stranke izmjenjuju na vlasti, Albancima nije nebitno tko vodi Demokratsku stranku.

Tijekom današnjih nemira Berishini su pristaše čekićima razbili novopostavljena metalna sigurnosna vrata na uredima u nastojanju da uđu u zgradu. U jednom trenutku su dopremili ljestve da se uspnu do drugoga kata. Lokalni mediji pišu da su zaposlenici koji su se zatekli u zgradi pokušali spriječiti prosvjednike u nasilju i prije dolaska policije tako što su ih tjerali pjenom iz vatrogasnih aparata.

Američka veleposlanica u Albaniji Yuri Kim rekla je da je njezina administracija duboko zabrinuta zbog napetosti koje odnedavno vladaju u Demokratskoj stranci. “Oni koji potiču nasilje ili potkopavaju vladavinu zakona bit će pozvani na odgovornost”, objavila je Kim.





Komentari

komentar

You may also like