Albanski parlament izabrao Bajrama Begaja za novog predsjednika

Albanski zastupnici izabrali su u subotu Bajrama Begaja, koji je obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Albanije (AAF), za novog predsjednika Albanije, sa 78 glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim, izvještava Xinhua.

Bajram Begaj bio je kandidat Socijalističke partije (PS) koja je na vlasti pod premijerom Edijem Ramom, navodi Anadolu Agency. Begaj, koji je bio jedini kandidat predložen za petogodišnji mandat, objavio je prije sjednice Sabora da je podnio ostavku na mjesto načelnika Glavnog stožera. Saborski odbor za pravna pitanja, javnu upravu i ljudska prava priopćio je kako je predsjednik Ilir Meta potpisao dekret kojim Begaju prestaje aktivna dužnost u Glavnom stožeru i oružanim snagama Albanije. Meta je u to vrijeme imao sastanke u Turskoj i potpisao dekret u Istanbulu.

Na početku saborske sjednice bila su nazočna 103 od ukupno 140 saborskih zastupnika, a u glasovanju je sudjelovalo samo njih 83. Većina oporbenih zastupnika, uključujući one iz glavne oporbene Demokratske stranke, bojkotirala je proces. U prva tri kruga, u kojima se za određivanje predsjednika tražila tropetinska većina zastupnika u Saboru, nitko nije nominiran. U četvrtom krugu dovoljno je dobiti potporu 71 zastupnika da bi bio izabran predsjednički kandidat. Prvi krug održan je 16. svibnja, drugi 23. svibnja, a treći 30. svibnja, piše Xinhua.

Iliru Meti, koji je na dužnost je stupio 28. travnja 2017. godine, mandat istječe 24. srpnja, kada Begaj preuzima kontrolu nad predsjedničkim uredom.

Begaj je rođen 20. ožujka 1967. u gradiću Rrogožini smještenom u zapadnom dijelu Albanije. Oženjen je Armandom Begaj i otac je dvojice sinova. Godine 1989. diplomirao je na Medicinskom fakultetu na Sveučilištu u Tirani i 1998. godine dobio zvanje aktivnog časnika u specijalnosti medicine. Zadnji je put imenovan za načelnika Glavnog stožera Albanije u srpnju 2020. godine.

“Ako Sabor […] odluči da ću ja biti sljedeći predsjednik republike, strelice mog kompasa u ovom važnom zadatku bit će usmjerene ka poštovanju drugoga i ljubavi prema domovini”, naveo je Begaj u pismu.
Komentari

komentar

You may also like