Aleksandar Novak o nastavku izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2

Jučer smo izvijestili kako je norveška tvrtka za certificiranje Det Norske Veritas (DNV GL) potvrdila svoje odustajanje od certificiranja danske dionice ruskog plinovoda Sjeverni tok 2 zbog straha od novih američkih sankcija koje se s novom godinom uvode protiv svih tvrtki koje budu sudjelovale u nastavku njegove izgradnje (vidi poveznicu ispod teksta).

Danas se na temu spornog plinovoda, koji bi dnom Baltičkog mora trebao povezati Rusiju i Njemačku paralelno s već operativnim plinovodom Sjeverni tok, oglasio zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak. On je kazao kako će Sjeverni tok 2 biti dovršen  uz potporu Europske unije.

U intervjuu za RBC-TV, zamjenik ruskog premijera naglasio je kako zemlje EU razumiju da su američke sankcije protiv Sjevernog toka 2 otvoreni protekcionizam s ciljem proguravanja američkog ukapljenog prirodnog plina na europska tržišta.

„Taj instrument apsolutno nije konkurentan. To svi razumiju, uključujući zemlje koje su zainteresirane za provedbu ovog projekta, europske zemlje i tvrtke. Oni podržavaju projekt i uvjeren sam da će se uz tu potporu on i realizirati ”, izjavio je Aleksandar Novak.

Izrazio je nadu da će izgradnja plinovoda biti završena u bliskoj budućnosti.

“Mislim da je pitanje vremena tehničke prirode. Za njega bi se trebalo obratiti tvrtki koja je izravno uključena u provedbu ”, kazao je zamjenik ruskog premijera.





Podsjećamo: prije dva dana zastupnik njemačkog  Bundestaga Waldemar Gerdt izjavio je kako bi moguće napuštanje ruskog projekta Sjeverni tok 2 usred postupnog zatvaranja atomskih centrala u Njemačkoj bilo “samoubojstvo” za tu zemlju.

Sjeverni tok 2 neće pokriti njemačke energetske potrebe. Možete li zamisliti da mi još i njega ne pokrenemo? To je potpuni apsurd, to je potpuna glupost ”, izjavio je Gerdt.

Međunarodna tvrtka za certifikaciju odbila surađivati na Sjevernom toku 2 zbog sankcija SAD-a





 

Komentari

komentar

You may also like