ALEPPO U POTPUNOSTI U RUKAMA SIRIJSKE VOJSKE

Bitka za Aleppo i konačno se privodi kraju. Prema informacijama ruskih vojnih izvora, preostalo je čišćenje još samo jednog malog dijela istočnog Aleppa, veličine oko 2km2. Prema njihovim priopćenjima sirijska vojska trenutačno u potpunosti nadzire 98% sirijskog megapolisa. Sirijsko vojno zapovjedništvo je sa svoje strane objavilo punu vojnu pobjedu, a stanovništvo Aleppa na ulicama već slavi slobodu, pričemu se neki već vraćaju i svojim domovima u donedavno okupiranim dijelovima grada.

Posve je jasno kako sirijska vojska više ne namjerava propuštati islamističke borce, a radi se o preostalom malom broju najtvrdokornijih islamista koji su svo vrijeme (za razliku od većine drugih koji su se ranije predali i iskoristili amnestiju vlade u Damasku te uspostavljenim koridorima sa svojim obiteljima bili prebačeni u susjednu regiju Idlib) javno odbacivali pozive za predaju, izjavljujući kako će se boriti do smrti. Oni će vjerojatno biti u potpunosti likvidirani iako su u posljednja 24 sata, svjesni svoje sudbine, odašiljali informacije s molbama za uspostavu novih „sigurnosnih koridora“ prema regiji Idlib. Međutim, zapovjedništvo sirijske vojske na te molbe više ne reagira već sustavno slama njihov otpor.

Unutar preostalih pobunjeničkih snaga zavladala je potpuna panika, a borci se sukobljavaju i unutar sebe. Pojedinci bacaju osobno naoružanje i namjeravaju se sakriti unutar podzemnih tunela i pomiješati s preostalim civilnim stanovništvom.

Pritom Zapadni mediji izvješćuju, pozivajući se na navodne vlastite izvore, kako sirijska vojska „čini zvjerstva“ u Aleppu.

S druge strane, iranski mediji, koji aktivno prate razvoj stanja u tom sirijskom gradu, danas pišu kako je i službeno okončana petogodišnja okupacija Aleppa od strane terorista.

Iranski medij Pars Today navodi kako su vođe terorista u Aleppu, usljed poraza, započeli jedni druge optuživati za izdaju. U posljednjem tjednu, kada se odvijao poraz za porazom, njihovi sponzori, piše dalje taj iranski medij, nastojali su različitim sredstvima zaustaviti prodor vladinih snaga u istočni dio grada, u čemu nisu uspjeli. Navodi se, kako se oslobođenje Aleppa može nazvati prjelomnim momentom u borbi sirijske vojske s teroristima.





Od početka operacije sirijskih oružanih snaga za potpuno oslobođenje Aleppa, započete prije tri tjedna, iz istočnih dijelova grada evakuirano je oko 110 tisuća stanovnika, od čega 44 367 djece. Više od 7 tisuća već ih se vratilo svojim domovima u oslobođenim istočnim kvartovima grada iz zapadnih dijelova Aleppa, gdje su bili privremeno smješteni.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like