U Aleppo prebačen kontingent ruskih marinaca

Dio arapskih medija objavio je 29. kolovoza vijest o ruskoj odluci da u sirijski grad Aleppo prebaci kontingent svojih kopnenih snaga kao potporu vladinim snagama u obrani grada i poboljšanja koordinacije njihovog djelovanja.
Medij Gulf News piše kako je Ruska Federacija već izvjestila UN o razmještaju svojih snaga u Aleppu. Njihova temeljna zadaća je potpora sirijskoj vojsci na sjevernoj strani grada uz prometnicu „Castello“.
Sirijski medij Al-Masdar je 30. kolovoza, pozivajući se na izvore u Aleppu, potvrdio dolazak kolone ruskih oklopnih vozila s ruskim marincima po autocesti „Castello“, koja se kreće u smjeru zapadnog dijela grada.
Islamistički izvori kao i Zapadni mediji u posljednje vrijeme priopćuju o intenzivnim zračnim napadima po djelovima Aleppa koji su pod nadzorom islamističkih boraca. Također se postojano bombardira i jugo-zapadni koridor koji je pod nadzorom islamističkih snaga, a napadi vladinih i ruskih zrakoplova se izvode uglavnom noću kada se islamisti najviše i koriste tim koridorom.
Ne može se, a ne uvidjeti sinkroniziranost tajminga ulaska turske vojske na sjever Sirije u tzv. koridor između grada Džarablusa i Al-Baba i dolaska prvih ruskih kopnenih snaga u zonu grada Aleppa. Također, ruski ulazak u Aleppo ukazuje na vjerojatni skori poraz islamista u tom gradu, a na što sve češće ukazuju i pojedini američki mediji i tamošnji političari. Dolazak Rusa u startu onemogućuje i bilo kakvu potencijalnu vojnu aktivnost po tom gradu od strane proameričke međunarodne protuterorističke koalicije (koje ni do sada nije bilo), a sasvim sigurno isključuje i tursku intervenciju, o kojoj je svojedobno, na vrhuncu rusko-turske krize, znao govoriti predsjednik Erdogan, najavljujući kako će pod svaku cijenu braniti Aleppo od zauzimanja od strane službene sirijske vojske.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like