Aliev: Turska i Azerbajdžan izrađuju energetsku kartu Euroazije

Na jučerašnjoj svečanosti otvaranja rafinerije u turskom gradu Izmiru, azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev izjavio je kako se Turska pretvara u snažnu državu, zahvaljujući vodstvu Recepa Tayyipa Erdogana.

„Azerbajdžan pozdravlja jačanje turskog položaja na svjetskoj pozornici. Turska snaga znači i snagu Azerbajdžana“, kazao je predsjednik Alijev, a njegove riječi prenijela je turska državna televizija TRT.

Turska igra aktivnu ulogu u rješavanju regionalnih problema, a dvije zemlje predstavljaju obrazac bratskih odnosa u svijetu, kazao je azerbajdžanski čelnik i dodao, kako ne zna drugi primjer dviju zemalja koje imaju tako čvrste međusobne veze. „Upravo zato mi ulažemo velike investicije u gospodarstva jednih i drugih. Naša snaga je u jedinstvu“, naglasio je Alijev.

Čelnik južnokavkaške republike je kazao, kako Azerbajdžan i Turska pripremaju realizaciju i drugih važnih projekata. „Svaki od tih projekata ima veliku važnost za regiju i Euroaziju. Turska i Azerbajdžan iskazuju veliku političku volju. Dvije zemlje izrađuju energetsku i tranzitnu kartu Euroazije. Svi ti projekti zahtijevaju velike troškove. Mi smo uložili velike investicije u ekonomije bratskih država“, kazao je Aliev.Podsjećamo: izgradnja rafinerije Star u Izmiru počela je u listopadu 2011.g., a u projektu sudjeluju: 60% ima Rafineri Holding (u 100%-tnom vlasništvu SOCAR Turkey Energy, tvrtke kćeri azerbajdžanskog naftnog diva SOCAR), koji je već ranije kupio svih 18,5% učešća Turcas Petrol u tom projektu; a 40% ima neposredno Azerbejdžanska državna naftna kompanija. Investicija je iznosila 6,3 milijardi dolara.

Rafinerija Star trebala bi osigurati 25% turskih potreba za naftnim proizvodima. Proizvodit će naftu, dizel gorivo s ultra-niskim sadržajem primjesa, kerozin, naftni koks, ukapljeni plin i druge proizvode. Neće se proizvoditi benzin i mazut.

Preradbeni kapacitet rafinerije iznosi 10 milijuna tona proizvoda godišnje.

U Azerbajdžanu svečano otvoren „Južni plinski koridor“

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like