Aliyev: koridor kroz Nahičevan koristit će i Turska, Rusija i Armenija

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio je danas kako će Azerbajdžan, Turska, Rusija, Armenija i Iran zajednički moći koristiti novi prometni koridor kroz Nahičevan (izdvojena azerbajdžanska enklava smještena između Armenije i Azerbajdžana i s uskom granicom na zapadu s Turskom). Prethodno je Aliyev kazao kako je predložio otvaranje novog prometnog koridora koji povezuje Nahičevan s “kopnom” Azerbajdžana, a, prema njegovim riječima, predsjednici Rusije i Turske “pozitivno su reagirali na tu ideju”.

Otvaranje prometnog koridora izvest će azerbajdžansku enklavu iz blokade, dok će se u regiji otvoriti nova prometna arterija, kazao je Alijev.

“Trenutačno su u tijeku konkretni radovi na otvaranju Nahičevanskog koridora. Ne želim biti ispred događaja, ali otvaranje ovog koridora navodi se u zajedničkoj izjavi (o prestanku sukoba u Nagorno Karabahu, op. GN.). Zato će se koridor definitivno otvoriti, što će stvoriti nove mogućnosti za regiju. Ovu će prometnicu koristiti i Azerbejdžan, Turska, Rusija,  Armenija i Iran. Ova će cesta biti od posebne važnosti za multilateralnu suradnju ”, izjavio je azerbajdžanski čelnik na video konferenciji posvećenoj rezultatima u 2020. godini.

Ovdje možemo podsjetiti kako je armenska najjužnija regija Syunik smještena  između teritorija Azerbajdžana i njegove enklave Nahičevan koja na svom zapadu graniči s Turskom. Spomenuti koridor omogućuje trojni sporazum o završetku rata u N. Karabahu od 9. listopada prošle godine između predsjednika Azerbajdžana i Rusije te premijera Armenije: Ilhama Aliyeva, Vladimira Putina i Nikola Pashinyana. Ruske mirovne snage, dogovorene tim sporazumom i razmještene na liniji razgraničenja između sukobljenih strana kao i u Nagorno Karabahu i Lačinskom koridoru koji spaja tu azerbajdžansku regiju s Armenijom – osiguravat će koridor prema Nahičevanu i kroz armenski državni teritorij.

Komentari

komentar





You may also like