Aliyev: nema posebnog statusa za Nagorno Karabah, Azerbajdžan je “jedinstven”

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio je u utorak kako Nagorno Karabah ne može imati autonomiju, odnosno “poseban status” unutar Azerbajdžana jer je zemlja jedinstvena.

“Ne može biti govora o nikakvom posebnom statusu. Postoji jedinstveni Azerbajdžan – multinacionalan i multikonfesionalan. Svi građani Azerbajdžana, pripadnici raznih naroda i religija, žive u miru i dobrosusjedskim odnosima. Armenski će narod također živjeti u takvim uvjetima”, rekao je Aliyev, objavila je gazeta.ru, pozivajući se na agenciju Interfax.

Azerbajdžan je u studenom 1991. ukinuo Autonomnu oblast Nagorno Karabah (NKAO), koja je imala autonomiju unutar sovjetskog Azerbajdžana.

S druge strane, Nahičevan, koji je teritorijalno odvojen od ostatka Azerbajdžana, ima status autonomne republike u sklopu Azerbajdžana.

Podsjetimo, rat je nedavno završio azerbajdžanskom vojnom pobjedom, a Armenci su pristali vratiti sve teritorije izvan same pokrajine Nagorno Karabah koje su kontrolirali, s iznimkom koridora Lachin. Taj će koridor kontrolirati ruske snage, a on je jedina poveznica nepriznate države Nagorno Karabah (Arcah) s Armenijom. U samoj pokrajini Nagorno Karabah, Azeri su pak zauzeli južni dio s povijesnim središtem pokrajine Šušom, koja je udaljena desetak kilometara od glavnog grada Nagorno Karabaha Stepanakerta.
Iako Azerbajdžan nikada, niti kada je bio u puno lošijem položaju, nije predstavio konkretan plan autonomije za Nagorno Karabah, poseban status za Nagorno Karabah nije bio niti odrješito odbacivan.

U intervjuu za španjolsku novinsku agenciju EFE Aliyev je početkom ovoga mjeseca izjavio da se može razgovarati o raznim modalitetima, poput velike autonomije koju imaju (većinski švedski) Alandski otoci u Finskoj, ili statusa Južnog Tirola u Italiji.

Komentari

komentar

You may also like