Aliyev: o ratu u Karabahu sada možemo govoriti kao o prošlom vremenu

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio je u petak, 18. prosinca, na sastanku Vijeća šefova država ZND-a (Zajednica nezavisnih država – organizacija uspostavljena nakon raspada SSSR-a) da se razgovor o nedavnom sukobu u Karabahu sada može voditi samo kako o „prošlom vremenu”. Istodobno je napomenuo kako se dogovor o prekidu vatre u Karabahu, uspostavljen 10. studenog, održava i da će sa svakim danom “biti sve jači i jači”.

“Također se u potpunosti slažem s Vladimirom Vladimirovićem (Putinom) da bismo, govoreći o sukobu oko Nagorno-Karabaha, već trebali razgovarati o onome što se zbilo u prošlosti. Ovo je već povijest ”, kazao je Aliyev.

Govoreći o ruskoj mirovnoj misiji u Nagorno-Karabahu, azerbajdžanski šef države je naglasio kako se ona “provodi vrlo uspješno”.

„Ona (misija) je u stalnom kontaktu s relevantnim strukturama Azerbajdžanske Republike. Gotovo mjesec i pol dana od potpisivanja (trilateralne) izjave (o Karabahu) dogodio se samo jedan incident, kršenje primirja. Doslovno u jednom danu incident je riješen, režim prekida vatre se održava i mislim da će svakim danom postajati sve jači i jači”, zaključio je Aliyev.

Podsjećamo: jučer je, govoreći na velikoj medijskoj konferenciji o temi Nagorno Karabaha, ruski predsjednik Vladimir Putin kao najvažniji rezultat trojnog sporazuma označio činjenicu da su ljudi prestali pogibati. “Ostala su pitanja sporedna”, kazao je tom prigodom. Nedavno kršenje prekida vatre u zoni sukoba, zabilježeno u regiji Hadrut u Nagorno-Karabahu, Putin smatra izoliranim incidentom te je kazao kako se „nadamo da će tako i ostati”.
Komentari

komentar

loading...

You may also like