Aliyev: zašto Rusija i Francuska ne govore o plaćenicima na armenskoj strani?

Predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev izjavio je u intervju za španjolsku nacionalnu novinsku agenciju EFE da se strani plaćenici ne bore na azerbajdžanskoj strani. Istaknuo je da se na armenskoj strani bore strani plaćenici te je postavio pitanje zašto Francuska i Rusija ne govore o tim plaćenicima, dok, kako smatra Aliyev, neosnovano optužuju Azerbajdžan zbog stranih plaćenika.

Moskva tvrdi da se oko 2 tisuće plaćenika s Bliskog istoka (većinom iz Sirije) bori na azerbajdžanskoj strani u Nagorno Karabahu. Francuski je predsjednik Emmanuel Macron optužio Tursku za prebacivanje plaćenika koji se bore protiv armenskih snaga.

„Puno sam puta odgovorio na tu neosnovanu optužbu i, iskreno govoreći, žalim što visoki dužnosnici zemalja koje bi trebale biti neutralne te bi trebale djelovati sukladno mandatu koji im dao OSCE, koriste neprovjerene, neutemeljene tzv. informacije i glasine. (…) Niti jedan dokument, niti jedan dokaz nije nam predan, samo priopćenja“, kazao je Aliyev u intervjuu za EFE-u.

Državni Armenian Unified Center, objavio je nekoliko videozapisa razgovora sa zarobljenim vojnicima, za koje tvrde da su sirijski plaćenici.

„Koliko se plaćenika bori na armenskoj strani? Zašto niti Rusija niti Francuska, koje nas pokušavaju optužiti, ne kažu nešto o njima? Imamo popis ljudi, već eliminiranih, sa stranim putovnicama: Amerikanci, Francuzi, Kanađani, Libanonci, iz Iraka, zemalja iz postsovjetskog područja, desetine iz Gruzije. Da, oni su podrijetlom Armenci, ali to ne čini nikakvu razliku. Ako su građani drugih zemalja smatra se da su tamo ilegalno, a do sada nitko nije ništa rekao o njima“, kazao je Aliyev.

Upitan je li spreman pristati na autonomiju Nagorno Karabaha unutar Azerbajdžana, Aliyev je odgovorio da o tome treba razgovarati te da postoje dobri primjeri u svijetu – poput Alandskih otoka (švedska manjina) u Finskoj i Južnog Tirola u Italiji.

 
Komentari

komentar

You may also like