Altmaier: Njemačka je mirna glede budućnosti „Sjevernog toka 2“

Njemački ministar vanjskih poslova Peter Altmaier izjavio je, nakon njemačko-američke konferencije u Berlinu, kako je Njemačka mirna u odnosu na budućnost plinovoda „Sjeverni tok 2“.

„Postoje debate o „Sjevernom toku 2“, o tome, što će se dogoditi s tim projektom. Mi smo vrlo mirni jer smatramo kako to pitanje možemo vrlo dobro samostalno riješiti u Europi. Prošli petak postigli smo dobar rezultat u Bruxellesu u odnosu na buduće reguliranje „Sjevernog toka 2“, što je bilo moguće, između ostalog, i zahvaljujući sjajnoj njemačko-francuskoj suradnji“, kazao je njemački šef diplomacije. Dodao je, kako je zajedničku formulu Berlina i Pariza o tom plinovodu „podržalo 90% država-članica EU“.

Podsjećamo: Njemačka i Francuska u petak su se dogovorile oko plinovoda „Sjeverni tok 2“, postigavši kompromisno riješenje o plinskoj direktivi EU, predloživši novu dopunu, kojom se izbjegava blokada ovog njemačko-ruskog energetskog projekta. Bit sporazuma se odnosi na to, da država na čijem se teritoriju nalazi ulazna točka plina iz tog podmorskog plinovoda (a to je Njemačka), ima pravo izbora primjene formule tj. pravila iz plinske direktive EU o mogućoj njihovoj (ne)primjeni na ovaj projekt. Drugim riječima, Njemačka odlučuje o „Sjevernom toku 2“. Više o tom sporazumu možete pročitati u linku ispod teksta.

Zoran Meter: NJEMAČKO-FRANCUSKI KOMPROMIS O „SJEVERNOM TOKU 2“ I CIJENA KOJU PLAĆA BERLIN

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like