Altmaier: Njemačka ne odustaje od „Sjevernog toka 2“

Neovisno o jačanju međunarodnog pritiska (američkog i istočnoeuropskog) na vladu u Berlinu, Njemačka se još ne odriče izgradnje tog plinovoda, izjavio je u intervjuu Reutersu njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Prema njegovim riječima, on ne namjerava ustupiti pred pritiscima SAD-a i Ukrajine, ali i svojih stranačkih kolega iz CDU koji se zalažu za izlazak Njemačke iz tog projekta nakon zaoštravanja sukoba između Moskve i Kijeva zbog nedavnog incidenta u Crnom moru.

Altmaier je kazao kako plinovod može biti izgrađen pod uvjetima „očuvanja ključnih ukrajinskih interesa“. U prvom redu očuvanja tranzita plina kroz ukrajinski teritorij nakon 2019.g., kada „Sjeverni tok 2“ mora početi s radom.

Podsjećamo: Europski parlament je 12. prosinca izglasao rezoluciju kojom se poziva na odustajanje od izgradnje „Sjevernog toka 2“ jer on jača ovisnost EU o isporukama ruskog plina i ugrožava unutarnje tržište EU, a suprotan je i energetskoj politici Unije. Međutim, Altmaier tvrdi kako eventualna propast projekta i isporuke ruskog plina po već postojećim plinovodima neće omogućiti smanjenje njemačke ovisnosti o Rusiji. Kazao je kako viša razina te nezavisnosti može biti samo u slučaju ako Njemačka, kao dopunu dugoročnim plinskom ugovorima (s Rusijom), izgradi infrastrukturu za uvoz ukapljenog plina iz drugih zemalja.

Jačaju pritisak: SAD pozvale Njemačku na odustanak od „Sjevernog toka 2“

0 komentara

You may also like