Alžir, Nigerija i Niger žele graditi plinovod kroz Saharu

Alžir, Nigerija i Niger potpisali su memorandum o razumijevanju o izgradnji plinovoda kroz pustinju Saharu, izjavio je u četvrtak alžirski ministar energetike Mohamed Arkab, a prenosi Reuters.

Tri su se zemlje u lipnju složile oživjeti desetljećima stare razgovore o projektu, potencijalnoj prilici za Europu da diversificira svoje izvore plina. Ministar energetike je novinarima nakon ceremonije potpisivanja rekao kako će tri zemlje nastaviti razgovore kako bi se projekt ostvario što je prije moguće.

Transsaharski plinovod projekt je procijenjen na 13 milijardi dolara, a mogao bi Europi opskrbiti do 30 milijardi kubičnih metara plina godišnje.

Prema alžirskoj Ennahar TV, očekuje se da će naftovod biti dugačak oko 4000 kilometara. Predviđeno je da započne u Warriju u Nigeriji i da završi u Hassi R’Melu u Alžiru, gdje bi se spojio na postojeće plinovode koji vode u Europu.

Ideja o izgradnji plinovoda prvi je put predložena prije više od 40 godina, a sporazum je potpisan između zemalja 2009., ali napredak je zaustavljen.

Alžir je 2021. izvezao 54 milijarde kubičnih metara plina, uglavnom u Italiju i Španjolsku.





Italija dogovorila nove isporuke plina iz Alžira

Komentari

komentar





You may also like