Alžir povukao veleposlanika iz Francuske zbog Macronovih izjava i ograničenja na vize

Alžir je u subotu odlučio opozvati svog veleposlanika u Francuskoj na konzultacije, zbog sve lošijih odnosa s Parizom. “Kap koja je prelila čašu” za alžirsku vladu bili su neki komentari francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, prenosi Reuters.

Macron je iznio kritičke primjedbe o alžirskoj vlasti objavljene u francuskom dnevniku Le Monde za kojega je rekao da je ovom bivšom francuskom kolonijom vladao “političko-vojni sustav”. Također, tvrdi da je Alžir “potpuno revidirao službenu povijest”. Rekao je da se ova povijest “ne temelji na istinama” već “na diskursu mržnje prema Francuskoj”. Ipak, dao je do znanja da za to ne krivi alžirsko društvo u cjelini već vladajuću elitu.

“Alžir opoziva svog veleposlanika Mohameda Antar-Daouda iz Pariza radi konzultacija”, objavila je alžirska državna televizija citirajući izjavu predsjedništva.

“Alžir izražava kategoričko odbija nedopustivo miješanja u unutarnju politiku”, navodi se u priopćenju predsjedništva. “Suočen s posebno neprihvatljivom situacijom izazvanom ovim neodgovornim primjedbama, predsjednik Abdelmadjid Tebboune odlučio je odmah opozvati veleposlanika”, navodi se u priopćenju. “Te su opaske nedopustiv napad na sjećanje na mučenike”, navodi se, a misle na ljude poginule u Alžirskom ratu za nezavisnost (1954.-1964.) “Zločini kolonijalne Francuske u Alžiru nebrojeni su i odgovaraju najstrožim definicijama genocida”, navodi se u izjavi alžirske vlade, prenosi AFP.

Ovo je drugi put da Alžir opoziva veleposlanika iz Francuske. Alžir je također opozvao svog veleposlanika u svibnju 2020. nakon što su francuski mediji emitirali dokumentarni film o alžirskom pokretu Hirak.

Macronovi komentari dolazi u vrijeme ionako zategnutih odnosa ove dvije države. Naime, Vlada u Parizu je odlučila da smanji broj viza odobrenih građanima iz Alžira, Maroka i Tunisa. Alžirsko ministarstvo vanjskih poslova već je pozvalo u srijedu francuskog veleposlanika na razgovor zbog te odluke. I marokanski ministar vanjskih poslova Nasser Bourita opisao je francuski potez kao “neopravdan”. Službene reakcije Tunisa još nije bilo.
Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal rekao je u utorak  za radio Europe 1 da je Pariz odlučio smanjiti broj viza jer Alžir, Maroko i Tunis “odbijaju uzeti natrag državljane koje ne želimo ili ne možemo zadržati u Francuskoj”. Glasnogovornik tvrdi da je Macron odluku donio prije mjesec dana nakon neuspjelih diplomatskih pregovora s tri sjevernoafričke zemlje.

Komentari

komentar

You may also like