Alžir zatvorio svoje nebo za sve avione iz Maroka

Alžir je danas zatvorio svoj zračni prostor za sve marokanske zrakoplove, gotovo mjesec dana nakon prekida diplomatskih odnosa s tom susjednom sjevernoafričkom zemljom. Alžirsko predsjedništvo priopćilo je kako je Vrhovno vijeće sigurnosti donijelo odluku “s obzirom na kontinuirane provokacije i neprijateljske prakse s marokanske strane”. Maroko nije još odgovorio, prenosi AFP.

Alžirska vlada rekla je da zabranjuje ulazak u zračni prostor “svim civilnim i vojnim zrakoplovima registriranim u Maroku. Budući da od ožujka nema letova između Maroka i Alžira kao posljedice pandemije koronavirusa, izvor iz “Royal Air Maroc” rekao je za Reuters da će zabrana utjecati samo na 15 letova koji lete u Tunis preko Alžira. Takvi letovi preusmjerit će se preko Sredozemnog mora, rekao je izvor.

“Ovo je civiliziran način okončanja situacije koja više ne bi mogla trajati bez da košta više žrtava i povede dvije zemlje na put koji ne bi bio poželjan”, rekao je alžirski ministar vanjskih poslova Ramtane Lamamra za CNN.

Koji su čimbenici doveli do ovog poteza? Odluka o zatvaranju neba od strane vrhovnog vijeća sigurnosti kojom predsjedava alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune, dolazi zbog sve veće napetosti među tradicionalnim regionalnim rivalima. Naime, Alžir podržava zapadnosaharske separatiste predvođene Nacionalnom frontom Polisario u njihovom zahtjevu za samoodređenjem pustinjskog teritorija Zapade Sahare.

S druge strane, Maroko je prošle godine dobio priznanje od SAD-a za suverenost nad Zapadnom Saharom u zamjenu za ponovno uspostavljanje veza Maroka, muslimanske zemlje, s Izraelom.

Alžir je optužio Maroko da podržava separatističku skupinu zvanu MAK, optuženu za paljenje požara u kojima je poginulo najmanje 65 ljudi u regiji Kabylie u Alžiru. Maroko je optužbu Alžira i odluku Alžira da 24. kolovoza prekine diplomatske odnose nazvao “apsurdnima”. Kopnena granica između obje zemlje zatvorena je od 1994. godine, a Alžir je dao naslutiti da će preusmjeriti izvoz plina iz cjevovoda koji prolazi kroz Maroko. Također, dvije su zemlje su vodile kratak rat 1963. godine radi neslaganja oko granica.





Komentari

komentar

You may also like