Alžirske podmornice otjerale špijunsku izraelsku podmornicu iz blizine teritorijalnih voda?

Alžirske mornaričke snage otjerale su špijunsku izraelsku podmornicu koja se približila teritorijalnim vodama zemlje tijekom pomorskih vježbi alžirske vojske na zapadnoj obali države

Prisutnost izraelske podmornice u blizini alžirskih teritorijalnih voda otkrile su alžirske pomorske snage tijekom pomorske vježbe “Odvraćanje 2021”, koju je vojska izvodila u srijedu i četvrtak na obali Orana u zapadnom Alžiru, piše Mena Defense.

Vojna vježba Alžira imala je za cilj pokazati sposobnosti dubinskog napada ili prikrivenog uništavanja ciljeva na moru na vrlo velikim udaljenostima. Middle East Monitor piše da se izraelska podmornica klase Dupin pojavila pet kilometara od alžirskih teritorijalnih voda. Tvrde da je izraelska obavještajna podmornica pokušavala nadzirati lansiranje alžirske rakete iz podmornice kako bi pratila njezinu putanju i prepoznala domet.

Izraelska podmornica pokušala je pratiti alžirsku podmornicu za obuku lansiranja krstarećih raketa Club-S (3M-54E Kalibr), ali su to otkrile dvije alžirske podmornice klase Kilo. Podmornice klase Kilo (projekta 636) ruske su proizvodnje i prilično su “tihe”, tj. teško ih je detektirati, pa su dobile i nadimak “crne rupe” od strane američke mornarice.

U izvješću Mena Defense navodi se da je alžirska podmornica klase “Kilo” uspjela otkriti prisutnost izraelske podmornice te je donesena odluka da je se otjera, prisiljavajući je da se pojavi na površini i napusti područje. “Podmornica klase Dupin je otkrivena je akustičkim sustavima alžirske podmornice. Brzo je donesena odluka da se nastavi agresivno bez upotrebe sonara kako bi se izbjegla protu-detekcija. Budući da je bila okružena, posada izraelske podmornice odlučila je izaći na površinu kako bi pokazali da napuštaju misiju i odlaze od alžirske obale.”

Komentari

komentar





You may also like