rolls royce mjesec moon baza na mjesecu moonbase

Ambiciozan plan: Rolls Royce izabran da radi na projektu mirkoreaktora za bazu na Mjesecu

Britanski Rolls-Royce je dobio zeleno svjetlo od britanske vlade za izgradnju nuklearnog reaktora za buduću bazu na Mjesecu (lunarna baza). U priopćenju za javnost u kojem je objavljena odluka, Svemirska agencija Ujedinjenog Kraljevstva (UKSA) službeno je potvrdila da je Rolls-Royce odabran kao proizvođač po izboru za izgradnju prototipa nuklearnog reaktora za potencijalnu bazu na Mjesecu, piše The Futurism.

Znanstvenici i inženjeri iz tvrtke razvijaju istraživački program za ono što nazivaju “mikro-reaktor” koji je bi trebao biti minijaturni “plug-and-play” reaktor (lagan za prenijeti i spojiti) koji će u konačnici osigurati energiju za lunarnu bazu. “Britanska svemirska agencija najavila je nova sredstva od 2. 9 milijuna funti za projekt koji će omogućiti početnu demonstraciju britanskog lunarnog modularnog nuklearnog reaktora”, piše u izjavi vlade.

Zanimljivo, ovo je drugi put ovog tjedna da su Britanci odabrali Rolls Royce da izgradi nuklearni reaktor. Ista tvrtka bi trebala raditi mali reaktor za nove nuklearne podmornice u sklopu trilateralnog sporazuma AUKUS između Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Australije, izvijestio je Naval News.

Rolls Royce, najpoznatiji kao proizvođač luksuznih automobila, postoji već 118 godina, za vrijeme Prvog svjetskog rata je počeo proizvoditi motore za aviona uz automobile. To čini do danas, a maleni nuklearni reaktori su nešto u čemu se tvrtka okušava tek zadnjih nekoliko godina.

Rolls-Royce planira imati reaktor spreman za slanje na Mjesec do 2029. godine. Relativno malen i lagan u usporedbi s drugim energetskim sustavima, nuklearni mikroreaktor mogao bi omogućiti kontinuirano napajanje bez obzira na lokaciju, dostupnost sunčeve svjetlosti i uvjete na Mjesecu.

Britanski ministar znanosti, inovacije i tehnologije George Freeman je dao do znanja da ovo ulaganje ima smisla nakon NASA-ine predstojeće lunarne misije Artemis i da se “ljudi vraćaju na Mjesec prvi put u više od 50 godina”. Naime, kroz američko-europski-japanski program Artemis krajem 2020-tih bi trebala početi izgradnja prve svemirske stranice koja može primiti posadu i kružiti u orbiti Mjeseca. Takva stanica bi trebala biti korak prema ideji o stacionarnoj bazi na Mjesecu.





Dok postoje nacrti o tome kako bi trebala izgledati i funkcionirati stanica koja kruži oko Mjeseca, ideja o bazi na Mjesecu je mnogo dalje od realizacije, a nekoliko država je ponudilo svoje ideje (Kina, Rusija, SSSR, SAD).

Komentari

komentar





You may also like