Američka baza u Iraku pogođena raketom

Najmanje dvije rakete pale su danas, 4. svibnja, u zračnu bazu Ain al-Assad na zapadu Iraka, gdje je smještena američka vojska, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izjavu iračkog vojnog zapovjedništva. U napadu nije bilo žrtava niti ranjenih osoba.

Detalji napada nisu navedeni, a do sada niti jedna organizacija za njega nije preuzela odgovornost.

Međutim, do sada su, obično, Sjedinjene Države za slične napade  optuživale proiranske šijitske milicije u toj zemlji, kako za napade na vojne baze tako i na američku diplomatsku misiju u Iraku, navodi Reuters.

Podsjećamo: nakon smjene američke administracije krajem siječnja ove godine, u Iraku je izvršeno više od 40 raketnih napada na objekte u kojima su smješteni američki vojnici. Zbog tih je napada američki predsjednik Joe Biden 25. veljače zapovjedio napad na proiransku bazu na sirijskom tlu, uz granicu s Irakom, označivši to upozorenjem za Iran. Međutim malo se toga u međuvremenu promijenilo, a upozorenje, očito, nije shvaćeno pretjerano ozbiljno te su napadi proiranskih snaga i dalje nastavljeni.

Ovdje je potrebno naglasiti kako se u Beču nastavljaju indirektni pregovori američke i iranske strane, uz posredovanje Rusije, Kine, Njemačke, Francuske i Velike Britanije, vezano uz povratak SAD-a u nuklearni sporazum s Iranom, potpisan u srpnju 2015.g. i iz kojeg je Donald Trump jednostrano povukao Washington u svibnju 2018. g. uvevši odmah i stroge protuiranske sankcije. Teheran je i zbog tog Trumpovog poteza intenzivirao političku i logističku suradnju sa svojim proxy organizacijama diljem regije – od Libanona (Hezbollah), preko Sirije i Iraka, sve do Jemena, nanoseći štete proameričkim snagama i interesima Washingtona u tamošnjim sukobima.

Komentari

komentar
You may also like