Američka brigada s velikom količinom oružja stiže u Nizozemsku, a odatle kreće na istok Europe

Stotine američkih vojnih vozila i opreme stići će u Vlissingen, u jugoistočnoj Nizozemskoj, prije nego što krenu prema istoku Europe kako bi ojačali svoju vojnu prisutnost na istočnom krilu NATO saveza. O tome u srijedu. 4. siječnja piše portal Euroactiv.

Nizozemski vojnici pomoći će u osiguranju prijevoza brigade američke vojske kroz zemlju od početka siječnja do početka veljače prije nego što nastavi prema Poljskoj i Litvi, navodi se u priopćenju nizozemskog Ministarstva obrane.

Vojna brigada uključuje 1.275 vozila, uključujući mnoge tenkove M-1 Abrams, borbena vozila pješaštva Bradley i drugu opremu, koja će biti transportirana cestom, željeznicom i vodenim putovima u Istočnu Europu.

Riječ je o brigadi koja će u Poljskoj i Litvi ostati šest mjeseci.

U prosincu je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao zemlje članice NATO-a da isporuče više oružja Ukrajini. “Pozivam saveznike da učine više. U svim je našim sigurnosnim interesima osigurati da Ukrajina prevlada i da (ruski predsjednik Vladimir) Putin ne pobijedi.”

Tjedan dana ranije, Sjedinjene Države su najavile dodatnu vojnu pomoć Kijevu u iznosu od gotovo 2 milijarde dolara, uključujući i sustave proturaketne obrane  Patriot.





 

Komentari

komentar





You may also like