Američka i izraelska vojska „izgubile“ nečujnu rusku podmornicu u Sredozemlju

Prošlog je tjedna američko pomorsko zrakoplovstvo izvodilo „misterioznu veliku operaciju“ u blizini obala Izraela, Libanona, Cipra i Sirije. Izviđački zrakoplov Poseidon P-8A patrolirao je nad mediteranskim vodama “na neobičan način koji je mnoge iznenadio”, piše u nedjelju, 21. ožujka, izraelski portal Israel Defense, specijaliziran za vojnu tematiku.

Patroliranje je bilo povezano s ulaskom ruske podmornice B-237 “Rostov na Donu” u Sredozemno more kroz Gibraltarski tjesnac nakon što je “operirala s Britanskih otoka i na području pomorskih baza Ujedinjenog Kraljevstva “. Rusku podmornicu pratio je pomoćni brod ruske mornarice, napominje spomenuti medij.

Britanska mornarica promatrala je podmornicu dok nije ušla u Sredozemlje, a odatle je nadzor prebačen na američku 6. flotu sa sjedištem u Napulju, u Italiji. Prije nekoliko dana ruska podmornica nestala je s radara Amerikanaca i od tada se ne zna gdje se nalazi.

Nažalost (ili zbog nedostatka profesionalnosti), navodi izraelski medij, ruska podmornica nestala je kad je američka udarna grupa ušla u Sredozemlje i tamo počela djelovati. Američka udarna skupina uključuje nosač zrakoplova, niz bojnih brodova i barem jednu nuklearnu podmornicu. Pitanje ruske podmornice izazvalo je zabrinutost američke mornarice, uglavnom zbog sposobnosti podmornice da prikuplja detaljne podatke o operacijama udarne grupe.

Američka mornarica koristila je čak i druge NATO snage, smještene u blizini Sirije i britanske obavještajne baze na Cipru, za traženje ruske podmornice.

Nekoliko dana prije američke operacije lociranja ruske podmornice, na webu su se pojavili izvještaji o zajedničkim patrolama američke i izraelske mornarice u istočnom Mediteranu. Patrole su se izvodile izvan unaprijed planiranih vježbi. Kombinacija ovih događaja dovela je do pretpostavke da je američko-izraelska patrola također bila uključena u “potragu za ruskom podmornicom”, napominje Israel Defense.





Podmornica Rostov na Donu je dizel-električna podmornica projekta 636 Varshavyanka, istisnine 3.000 tona i duljine 74 metra. Sposobna je biti na moru u samostalnom režimu 45 dana neprekidno i ima radijus kretanja od 14 tisuća kilometara od postojane baze. Podmornica djeluje na maksimalnoj dubini od oko 300 metara i ima posadu od 60 ljudi. Podmorska udarna platforma opremljena je naprednim sustavima za prikupljanje obavještajnih podataka. Nosi 18 torpeda različitih vrsta, 24 pomorske mine i četiri krstareće rakete Kalibr za gađanje ciljeva na moru ili na kopnu dometa od 2500 km. Podmornica je sudjelovala u mnogim operacijama za uništavanje ciljeva duboko na teritorijima Iraka i Sirije.

Do noći 17. ožujka, ruska podmornica još nije bila locirana. Još od hladnog rata Amerikanci su pomno i dosljedno pratili ruske podmorske aktivnosti širom svijeta. U ovom se slučaju čini da su američka zabrinutost zbog nepronalaženja ruske podmornice i opsežne operativne aktivnosti za njezino lociranje neobične i iznenađujuće.

Očito ruska podmornica ima posebne sposobnosti, posebne značajke ili svoje operativne misije u istočnom bazenu Sredozemnog mora što brine obavještajne službenike američke mornarice, posebno u vrijeme kada je na tom području prisutna američka udarna skupina, zaključuje izraelski specijalizirani medij za vojnu tematiku.





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like