Američka istraga: Novinarka Al Jazeere ubijena hitcima s izraelskih položaja

Novinarka Al Jazeere, Shireen Abu Akleh je ubijena nenamjernom pucnjavom s izraelskih položaja, ali neovisni istražitelji nisu mogli doći do konačnog zaključka o porijeklu metka koji ju je pogodio, priopćili su danas iz američkog State Departmenta, prenosi AP.

Shireen Abu Akleh, Amerikanka palestinskog podrijetla, ubijena je 11. svibnja tijekom izraelske racije u gradu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali. Američki sigurnosni koordinator (USSC) u istrazi je obuhvatio navode Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i Palestinskih vlasti i zaključili su da je pucnjava s izraelskih položaja odgovorna za smrt novinarke. “USSC vjeruje da ubojstvo nije bilo namjerno, već rezultat tragičnih okolnosti tijekom vojne operacije koju je predvodila IDF protiv frakcija palestinskih džihadista”, piše u priopćenju State Departmenta.

U forenzičkoj analizi pod nadzorom USSC-a, balistički su stručnjaci utvrdili da je metak previše oštećen da bi se mogao donijeti jasan zaključak o njegovom podrijetlu. No, Palestinci su rekli da je izraelska vojska namjerno ubila Abu Akleha. Izrael je to demantirao, rekavši da je možda pogođena zalutalim metkom ili metkom od palestinskih naoružanih napadača. S druge strane, visoki palestinski dužnosnik Wasel Abu Youssef rekao je za Reuters da Washington namjerno odugovlači s istragom kako bi zaštitio Izrael.

Smrt Abu Akleh, jedne od najprepoznatljivije novinarke koja je izvještavala o izraelsko-palestinskom sukobu, izazvala je bijes u cijelom svijetu, osobito nakon što je na njezinom sprovodu u Jeruzalemu policija tukla nazočne. Svađe između strana oko okolnosti njezina ubojstva zasjenila je posjet američkog predsjednika Joea Bidena koji treba ovog mjeseca posjetiti Izrael. Izraelska vojska priopćila je da će nastaviti istraživati ​​incident. Ministar obrane Benny Gantz rekao je da je Izrael predan otkrivanju istine. Rekao je da su izraelske snage odgovorile na jaku vatru naoružanih napadača u gradu u kojem se nalazi prepuni izbjeglički kamp u kojem se redovito sukobljavaju Palestinci i izraelske trupe. “Odgovornost za takve događaje prvenstveno snose teroristi koji djeluju iz naseljenih centara”, rekao je izraelski ministar.

Komentari

komentar





You may also like