Američka košarkašica puštena iz ruskog pritvora, razmijenjena za trgovca oružjem

Rusija je u četvrtak oslobodila Brittney Griner u razmjeni zatvorenika na visokoj razini sa SAD-om, javljaju agencije.

Zvijezda američke košarkaške lige (WNBA) puštena je u zamjenu za zloglasnog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, izvijestio je Associated Press pozivajući se na američke dužnosnike.

Griner je uhićena u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo u veljači kada su carinici rekli da su u njezinoj prtljazi pronašli kanistere s uljem kanabisa. Igračica Phoenix Mercuryja otputovala je u zemlju kako bi se natjecala u tamošnjoj profesionalnoj ligi za vrijeme stanke u WNBA-u Dogovor o njezinom oslobađanju druga je takva razmjena s Rusijom u osam mjeseci i dolazi u vrijeme pojačanih napetosti oko Ukrajine.

U četvrtak rano ujutro predsjednik Joe Biden napisao je na Twitteru da je razgovarao s Griner i da je ona na putu za SAD. Biden je izjavio da je oslobađanje američke državljanke uključivalo “mukotrpne intenzivne pregovore”, ali nije potvrdio detalje zamjene. “Nakon mjeseci provedenih neprevedno zatočena u Rusiji, držana u nepodnošljivim okolnostima, Brittney će se uskoro vratiti u ruke svojih voljenih gdje je trebala biti cijelo vrijeme”, rekao je.

Biden je skratio Boutovu 25-godišnju zatvorsku kaznu kako bi osigurao razmjenu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je razmjenu, a ruske novinske agencije prenijele su izjavu u kojoj se tvrdi da je on vraćen kući nakon razmjene u Abu Dhabiju. Prozvan “trgovac smrću”, Boutovi podvizi navodno su inspirirali film Lord of War iz 2005. godine. Proteklih 12 godina proveo je u američkom zatvoru nakon što je osuđen zbog optužbi za urotu za prodaju oružja vrijednog desetaka milijuna dolara za koje su američki dužnosnici rekli da će se koristiti protiv Amerikanaca.





Razmjena koja je osigurala oslobađanje Brittney Griner ostavila je iza sebe Paula Whelana, umirovljenog marinca koji je već gotovo četiri godine u zatvoru u Rusiji. Whelan je zatvoren pod optužbama za špijunažu za koje su njegova obitelj i američka vlada rekli da su neutemeljene. Biden je rekao da Griner “nije tražila poseban tretman” kada mu je pisala u srpnju, ali je zatražio da SAD ne zaboravi na nju ili bilo koje druge američke zatvorenike. “Nikada nismo zaboravili Brittney. Nismo zaboravili Paula Whelana, koji je godinama nepravedno pritvoren u Rusiji”, rekao je. “Ovo nije bio izbor kojeg Amerikanca vratiti kući”, rekao je predsjednik, ističući da je Trevor Reed, bivši američki marinac koji je služio devet godina u ruskoj kaznenoj koloniji, doveden kući u sklopu razmjene zatvorenika u travnju. “Nažalost, iz potpuno nelegitimnih razloga, Rusija tretira Paulov slučaj drugačije nego Brittneyin. I dok još nismo uspjeli osigurati Paulovo oslobađanje, ne odustajemo. Nikada nećemo odustati.”

Whelan je u četvrtak izjavio da je “razočaran” što administracija predsjednika Joea Bidena nije uspjela osigurati njegovo oslobađanje nakon što je sklopila dogovor o oslobađanju košarkašice Brittney Griner. “Jako sam razočaran što nije učinjeno više da se osigura moje oslobađanje… Uhićen sam zbog zločina koji se nikada nije dogodio”, rekao je Whelan za CNN. Inzistirao je na tome da je sretan što je Griner puštena, ali je naglasio da je “naveden da vjeruje da se stvari kreću u pravom smjeru”.

 





Lavrov: SAD i NATO su direktno uključeni u rat u Ukrajini

 

 

Komentari

komentar

You may also like