Američka ministrica financija upozorava: SAD bi mogle upasti u katastrofu

Američka ministrica financija Janet Yellen pozvala je Kongres da žurno riješi pitanje duga do listopada kako bi se izbjeglo nepodmirivanje državnih obveza plaćanja, navodi Bloomberg. Eventualni propust “ubrzat će povijesnu financijsku krizu i pogoršati štetu uzrokovanu pandemijom koronavirusa“. Gospodarstvo će ući u recesiju i Sjedinjene Države u cjelini postat će mnogo slabija zemlja.

“Niti odgađanje niti kašnjenje nisu prihvatljivi. Zakonodavci moraju djelovati brzo”, pozvala je Janet Yellen.

Kongres bi pretposljednjeg tjedna u rujnu trebao izglasati povećanje nacionalnog duga od 28 bilijuna dolara, a nesklonost tome mogla bi SAD dovesti na rub gospodarske katastrofe.
Sukob Demokratske i Republikanske stranke ne daje povjerenje u jednoglasnu odluku, što dovodi američko gospodarstvo u opasnost od velike krize, navodi se.

Treba podsjetiti kako su ograničenja veličine javnog duga ponovno stupila na snagu u Sjedinjenim Državama početkom kolovoza – dvije godine nakon što su ukinuta. U 2019. limit državnog duga iznosio je 22 bilijuna dolara, no u kolovozu iste godine ograničenje je poništeno. U lipnju 2021. dug je porastao na 28,5 bilijuna dolara, a Ministarstvo financija pozvalo je na povećanje ograničenja kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice za gospodarstvo.

Ako zakonodavci ne krenu u traženom smjeru, Ministarstvo financija moglo bi poduzeti izvanredne mjere –  poput smanjenje ulaganja u sredstva za umirovljenike u javnom sektoru.

Čelnik senatske manjine Mitch McConnell odbacio je apel Janet Yellen da se republikanci pridruže demokratima u podizanju gornje granice saveznog duga, ostavljajući time dvije strane u sukobu.
 

Komentari

komentar

You may also like