Američka mornarica objavila je novi koncept budućeg borbenog zrakoplova “F/A-XX”

Zapovjedništvo američkih mornaričkih zračnih sustava (NAVAIR) objavilo je nov koncept svog budućeg borbenog zrakoplova, koji bi trebao zamijeniti F/A-18E/F Super Hornet u 2030-ima, piše The Drive.

Kao dio programa F/A-XX, mornarica se nada da će izgraditi klasu jeftinih napadačkih borbenih zrakoplova. Prema NAVAIR-u, specifične sposobnosti i tehnologije F/A-XX su u razvoju, međutim analiza pokazuje da bi trebao imati veći domet i veću brzinu, uključivati ​​pasivnu i aktivnu senzorsku tehnologiju i posjedovati sposobnost upotrebe oružja većeg dometa programiranog za budućnost. Kako se Super Hornet povlači iz službe, kombinacija F-35C i F/A-XX trebala bi osigurati mornarici taktičku prednost u zračnoj borbi. Veći domet aviona bi omogućilo nosačima da ostanu dalje od sve opasnije neprijateljske obrane, koja uključuje sve moćnije protubrodske krstareće i balističke rakete.

Konceptualne skice F/A-XX koju je NAVAIR objavio prikazuje pseudo “lambda” krila slična kao kod YF-23. Mornarica je rekla da konačni koncept mora pouzdano uključiti buduće ključne tehnologije: pogon, senzore, mreže, automatizaciju i druge sustave, ali unutar granica cjenovne pristupačnosti.

Također se očekuje da će F/A-XX djelovati uz skupine bespilotnih zrakoplova opremljenim sustavima za elektroničko ratovanje. Naravno, iznesene su samo okvirne ideje o novom zrakoplovu koje su još podložne izmjenama, a njegova proizvodnja je daleko od početka. Da realizacija ide sporo, govori i činjenica da je Boeing spomenuo F/A-XX kao ideju o šestoj generaciji borbenih zrakoplova još davne 2009.

Komentari

komentar





You may also like