Američka mornarica otpustila tri časnika nakon sudara podmornice u Južnom kineskom moru

Mornarica Sjedinjenih Američkih Država  jučer je otpustila trojicu časnika koji su bili na podmornici na nuklearni pogon USS Connecticut koja se 2. listopada zabila u podvodnu planinu.

Časnici koji su smijenjeni sa svojih dužnosti su zapovjednik Cameron Aljilani, poručnik Patrick Cashin i glavni tehničar sonara Cory Rodgers. Viceadmiral Karl Thomas, zapovjednik američke 7. flote, donio je odluku o otpuštanju trojice časnika, navodeći kao razlog “gubitak povjerenja”, prenosi ABC News.

USS Connecticut, podmornica koja se zabila u podvodnu planinu u Južnom kineskom moru, nakon toga je bila prisiljena ploviti na površini tjedan dana kako bi stigla do otoka Guam u zapadnom Tihom oceanu, javlja AFP.

U nesreći je ozlijeđeno jedanaest mornara. Iako su u sudaru oštećeni prednji balastni spremnici plovila, nuklearni reaktor ni pogon nije oštećen, navodi agencija.

“Viceadmiral Thomas je ustvrdio da su razumna prosudba, razborito donošenje odluka i poštivanje potrebnih procedura u planiranju plovidbe, mogli spriječiti incident”, navodi se u priopćenju mornarice Sjedinjenih Država. Mornarica je dodala da je podmornica na procjeni štete na Guamu, a potom će biti odvezena u grad Bremerton u državi Washington na popravak. Američka mornarica još nije objasnila kako je podmornica udarila u podvodnu planinu.

Iako se nesreća dogodila 2. listopada, mornarica nije prijavila incident pet dana, sve dok nije izašla iz Južnog kineskog mora. Peking je tjednima zahtijevao od SAD-a da im objasne što se dogodilo u incidentu 200 km od njihove obale.





Komentari

komentar

You may also like