Američka mornarica pauzira rad na elektromagnetskim topovima zbog drugog oružja

Američka mornarica stopira financiranje i razvoj futurističkih topova. Američka mornarica već 17 godina radi na topovima koji koriste elektromagnetsku silu za snažno i brzo izbacivanje projektila (preko 8000 km/h), a do sada je uloženo preko 500 milijuna $, piše AP. Ipak, za projekt trenutno nema financija ni interesa. Ovi topovi trebali su biti jeftinije i jače oružje od klasičnih koji projektile ispaljuju eksplozijom.

Novi topovi trebali su biti instalirani na novi, Zumwalt tip razarača. Ipak, ministarstvo obrane jednostavno nema financija za razvitak ovog projekta i razvoja hipersoničnih raketa za koje procjenjuju du su nužne za “održavanje koraka” s Kinom i Rusijom.

Glasnogovornik mornarice Courtney Callaghan kazao je kako se trebaju osloboditi sredstava za razvoj hipersoničnih raketa, sustava koji precizno usmjeravaju energiju kao što su laseri, ali i sustava za elektromagnetsko onesposobljavanje.

Topovi koji ispucavaju opipljive projektile putem elektromagnetske sile tako su, barem za sada, mrtvi. No, testirani i proizvedeni sustavi ove vrste jesu razorni, ali imaju i mnogo problema. Na primjer, topovske cijevi se često kvare ili trebaju čišćenje. Osim toga, najveći domet je oko 150 km. U tom rangu bi brod već debelo bio dostupan standardnim projektilima s drugog broda. Uz sve to, potrebno je mnogo električne energije za proizvodnju magnetskog polja dovoljno jakog za funkciju ovih topova.

Komentari

komentar
You may also like