Američka mornarica povlači neke od najnovijih ratnih brodova

Američka mornarica koja je nekoć željela manje, brze ratne brodove kako bi progonila pirate, brzo se okrenula Rusiji i Kini – a mnogi od tih nedavno izgrađenih brodova mogli bi biti povučeni. Iz pogona žele izbaciti devet brodova u klasi Freedom obalnih borbenih brodova – ratnih brodova čija je izgradnja ukupno koštala oko 4,5 milijardi dolara, izvještava AP.

Mornarica u svom prijedlogu proračuna tvrdi da bi taj potez oslobodio 50 milijuna dolara po brodu godišnje za druge prioritete. No, to bi također smanjilo veličinu američke flote koju je Kina već premašila, nešto što bi moglo uzrokovati negodovanje nekih članova Kongresa.

Admiral Mike Gilday, šef pomorskih operacija, branio je prijedlog koji naglašava potrebu za dalekometnim oružjem i modernim ratnim brodovima, dok se odbacuju drugi brodovi koji su loše opremljeni za suočavanje s trenutačnim prijetnjama.

“Trebamo spremnu, sposobnu, smrtonosnu snagu više nego što nam je potrebna veća snaga koja je manje spremna, manje smrtonosna i manje sposobna”, rekao je u ponedjeljak na simpoziju Mornaričke lige Sea-Air-Space u Marylandu.

Sve u svemu, mornarica želi rashodovati 24 broda, uključujući pet krstarica i par podmornica klase Los Angeles, kao dio smanjenja troškova potrebnih za održavanje postojeće flote i izgradnju modernih ratnih brodova. Ti rezovi premašuju predloženih devet brodova za izgradnju.

Većina njih su starija plovila. Međutim, primorski borbeni brodovi koji su na meti su mladi. Najstariji od njih ima 10 godina. Mornarica je zamislila brze, vrlo manevarske ratne brodove sposobne za djelovanje u priobalnim, priobalnim vodama kada je objavila program nekoliko mjeseci nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine. Brodovi su dostizali brzinu od 80 km/h – dovoljno brzo da progone pirate – i koristili su upravljive vodene mlaznice umjesto konvencionalnih propelera. Brodovi su trebali biti svestrani kroz plug-and-play (funkcija računala koja omogućuje naknadnu detekciju novih perifernih jedinica, što otklanja potrebu za korisničkim odabirom slobodne ulazno-izlazne adrese op.a.) module misija za površinsku borbu, operacije čišćenja mina i protupodmorničko ratovanje. No, ti su moduli misije bili opterećeni problemima, a protupodmornička sposobnost je ukinuta u novom proračunu, prenosi AP.





A što je s tom brzinom? Najbrži brod ne može pobjeći od rakete, a paljenje tih pomorskih turbina za dodatnu brzinu pretvorilo je brodove u gutače goriva, rekli su analitičari. Rane verzije također su kritizirane kao previše lako naoružane i oklopljene da bi preživjele borbu.

Američka zastupnica Elaine Luria bila je otvorenija te je na Twitteru objavila da je “s*anje” povlačiti iz pogona toliko brodova, posebno novijih.

“Mornarica duguje javnu ispriku američkim poreznim obveznicima za bacanje desetaka milijardi dolara na brodove za koje sada kažu da nemaju svrhu”, rekla je.





Američki predstavnik Rob Wittman sugerirao je da bi rezovi brodova bili “krajnje neodgovorni” sada kada je američka mornarica pala s 318 brodova na 297, dok je kineska flota porasla s 210 na 360 brodova u posljednja dva desetljeća, prenosi AP.

 

Komentari

komentar

You may also like