Američka mornarica vježba gađanje projektilima MK-60 Griffin u Perzijskom zaljevu

Prema informacijama koje su objavila američka mornarica, njihovi patrolni obalni brodovi proveli su vježbe paljbe s vođenim raketnim sustavom MK-60 Griffin u Perzijskom zaljevu kako bi testirali stručnost posade i funkcionalnost sustava, prenosi Navy Recognition.

Središnje zapovjedništvo mornaričkih snaga (NAVCENT) provelo je prethodnu vježbu vođenog raketnog sustava Griffin u na području SAD-a u prosincu 2019. Sustav je instaliran na svim patrolnim brodovima od 2013. godine. Sudionici vježbe uključivali su patrolne obalne brodove USS Firebolt (PC 10), USS Thunderbolt (PC 12), USS Tempest (PC 2), USS Chinook (PC 9), USS Hurricane (PC 3), USS Whirlwind (PC 11), ekspedicijski mobilni brod USS Lewis B. Puller (ESB 3) i razarač s navođenim projektilima USS Michael Murphy (DDG 115).

Projektil Griffin je višeplatformsko oružje koje ima dokazane rezultate i koji se mogu ispaljivati s kopnena, mora i zraka. Pomorska verzija je dostupna u dvije varijante: Griffin A, projektil koji se lansira s krme i Griffin B koji se ispaljuje s prednje strane broda. Projektil Griffin pruža vojsci fleksibilne mogućnosti leta i putanje i navodno je jednostavan za korištenje. Koristi inercijalno navođenje uz pomoć GPS-a i poluaktivni laserski tragač za preciznost. Domet je oko 15 km, nosivost bojeve glave oko 6 kg i namijenjen je direktnom i bliskom sukobu, primarno morskom sukobu protiv drugih manjih plovila.

Slučajno ili ne, američka mornarica došla je u “bliski kontakt” s iranskom mornaricom kada su pokušali zaplijeniti iranski tanker u susjednom Omanskom zaljevu prije tjedan dana.

 

Komentari

komentar





You may also like