Američka mornarica zaplijenila 2100 kalašnjikova

U Omanskom zaljevu, američka mornarica zaplijenila je 2116 sovjetskih jurišnih pušaka AK-47, prenosi NBC News. Američki brod USS Chinook je patrolirao područjem i nakon zadržavanja ribarskog broda, oružje je otkriveno i zaplijenjeno. Vjeruje se da je ribarski brod putovao iz Irana u Jemen.

AK-47 poznat i kao kalašnjikov najpoznatija je marka jurišne puške na svijetu. Nastao nakon Drugog svjetskog rata, AK-47 postao je simbol snage i izdržljivosti. Do danas je proizvedeno oko 75 milijuna modela AK-47. Velik dio njih je proizveden tijekom Hladnog rata i razdoblja željezne zavjese.

Zaplijenjenih 2116 pušaka AK-47 na ribarskom brodu prevozilo je šest jemenskih državljana. Američka mornarica kaže da je ruta koju koriste jemenski državljani poznata u tom području kao ruta za trgovinu oružjem i drogom. USS Chinook osoblje surađuje s osobljem druga dva američka ratna broda u tom području, USS Monsoon i USS The Sullivans.

Jemenski Huti pokret

Američka mornarica sugerira da su tisuće jurišnih pušaka bile namijenjene jemenskom Huti pokretu. Arapske koalicija koju predvodi Saudijska Arabija i kojoj su se pridružile zaljevske zemlje vode rat protiv pokreta Hutija. UN je ovaj sukob opisao kao uzrok jedne od najgorih svjetskih humanitarnih kriza. Rat traje već osam godina. Sve je počelo 2014. godine kada su u Jemenu izveli državni udar Huti, šijiti iz sjevernog Jemena. Hutiji su zauzeli glavni grad, Sanu, prisilivši vladu da se povuče iz grada i smjesti je u grad Aden. Huti još nemaju kontrolu nad Jemenom, ali to im je cilj. Stoga su Huti odlučili usmjeriti svoje napore na zauzimanje južnog Jemena. Tada je intervenirala Saudijska Arabija uz koaliciju u kojoj su i Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrein, Maroko, Egipat, Kuvajt i Jordan.

Saudijska Arabija strahuje da će Huti, ako preuzmu kontrolu nad južnim dijelom zemlje, imati brz pristup obali tjesnaca Bab el Mandeb. To je najvažniji naftni koridor saudijskog kraljevstva.

Američka mornarica radi intenzivno na patroliranju regijom i pokušava prekinuti rute opskrbe oružjem. Iran, dominantno šijitska zemlja, pomaže pokretu Huti. 





Američka 5. flota

Američka 5. flota prisutna je u istočnoj regiji Bilz, djelujući u sprezi s kombiniranim pomorskim snagama. Zapovjednik ove flote, viceadmiral Brad Cooper, rekao je da imaju dužnost održavati slobodnu plovidbu u regiji. Sjedište flote je u malenoj otočnoj državi Bahrein.

Zarobljavanje ribarskih brodova s tisućama AK-47 gotovo je mjesečna pojava. Samo u posljednja dva mjeseca, 5. flota je presrela druge pošiljke. Riječ je o 50 tona streljiva koje je zaplijenjeno krajem godine. U studenom su američki ratni brodovi u tom području zaplijenili 70 tona amonijevog perklorata koji se koristi za proizvodnju raketnog goriva. Krajem prosinca iranski vojni patrolni brodovi opasno približili američkim ratnim brodovima. To se dogodilo u Hormuškom tjesnacu. Također u Hormuškom tjesnacu, naoružani iranski gliseri uznemiravali su par američkih ratnih brodova sat vremena tijekom ljeta.

Komentari

komentar





You may also like