Američka mornarica zaplijenila oružje u tranzitu iz Irana za jemenske pobunjenike

Američka mornarica priopćila je da je zaplijenila veliki broj pušaka i streljiva s ribarskog broda, koji je vjerojatno iz Irana išao u ratom razoreni Jemen. Patrolni brodovi američke ratne mornarice izveli su operaciju na ribarskom brodu koji je plovio sjevernim Arapskim morem kod obala Omana i Pakistana, objavila je američka peta flota u današnjem priopćenju, prenosi AA.

Kako se navodi u priopćenju, na brodu je pronađeno pet jemenskih mornara s 1400 pušaka AK-47 i 226 600 komada streljiva. Peta flota, koja ima sjedište u Bahreinu, piopćila je da je ribarski brod plovio na ruti koja se koristila za krijumčarenje ilegalnog oružja pobunjenicima Huti u Jemenu. Saudijska Arabija i njezini saveznici iz Zaljeva optužuju Iran za slanje oružja Hutima, a takvu optužbu je Teheran opovrgnuo više puta.

Jemen je zahvaćen nasiljem i nestabilnošću od 2014. godine, kada su pobunjenici Huti koji su orijentirani prema Iranu zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom s ciljem vraćanja jemenske vlade na vlast pogoršala je situaciju, prouzročivši jednu od najgorih humanitarnih kriza na svijetu s gotovo 80 posto gladnog stanovništva. 

Komentari

komentar

You may also like