Američka Nacionalna garda šalje Ukrajini oklopne transportere M113 koji se proizvode od 60-tih

Najmanje pet saveznih država šalje stare oklopne transportere M113 u Europu kako bi podržale utrku za slanje vojne opreme u Ukrajinu.

Do sada su guverneri Indiane, Missourija, Sjeverne Karoline, Ohija i Zapadne Virginije najavili da, na zahtjev Ministarstva obrane, predaju svoje M113 Ukrajini. Pomoć proizlazi iz najave predsjednika Joea Bidena 13. travnja o paketu vrijednom 800 milijuna dolara koji je uključivao, među ostalim, 200 komada M113. “Guverneri su glavni zapovjednici svojih nacionalnih garda i ponosni su što to čine”, rekao je jučer glasnogovornik Udruge nacionalne garde Sjedinjenih Država John Goheen, prenosi Defense News.

Vojska smatra M113, svoj borbeni “taksi” u Vijetnamskom ratu zastarjelim i prestala ga je kupovati 2006. Dok se vojske u Donbasu u Ukrajini suočavaju s kišnim i blatnjavim proljećem, M113, koji ima gusjenice i teži daleko manje od tenkova, bi mogao ponuditi transport i zaštitu od vatre iz malokalibarskog oružja, misle iz Pentagona.

Prvi M113 je ušao u upotrebu američke vojske 1961. godine, a od tada, pa do 2006. ih je proizvedeno oko 80 000 komada te se nalaze u čak 50 zemalja. Teže oko 12 tona i voze maksimalnom brzinom od oko 70 km/h. Maksimalan broj vojnika za prijevoz je 15.

“Potrebna vam je mobilnost na bojnom polju, a zaštićena mobilnost je još bolja”, rekao je John Goheen. Nakon što je Nacionalna garda Indiane primila zahtjev, poslale je tehničare u bazu Atterbury kako bi pregledali, popravili i testirati transportere koji su skupljali prašinu. Nakon toga su vozila pripremljena za transport i moglo se vidjeti kako napuštaju bazu na kamionima. “Naređeno nam je da ih isporučimo prema predsjednikovoj direktivi, kako bismo osigurali vojnu opremu Ukrajini”, rekao je ravnatelj zajedničkog stožera Nacionalne garde Indiane, general Justin Mann i zaključio: “Dakle, dobili smo kratko vrijeme. Tim je obavio kompletan tehnički pregled i sve to možemo pripremiti prije vremena, za manje od pet dana. To je, dakle, monumentalni i herkulovski napor naših održavatelja, koji rade sjajan posao i pripremaju ovu opremu”.

Glasnogovornik Nacionalne garde Sjeverne Karoline rekao je da je M113 svestrano i korisno vozilo koje je raspoređeno u Iraku s jedinicama državne garde i još uvijek se koristi. “Nisu oni samo negdje parkirani, svi su u funkciji”, rekao je poručnik Matt Handley i još je dodao: “M113 je prošao kroz nadogradnje tijekom godina i još uvijek je funkcionalan.”
Iz Pentagona su jučer informirali kako jedinica Nacionalne garde Floride, koja je napustila Ukrajinu u veljači, nastavlja obučavati ukrajinske vojnike u Njemačkoj i još jednoj nepoznatoj zemlji kako koristiti “radare i taktička vozila” koji su dio paketa vojne pomoći.

U SAD-u je Nacionalna garda vojna formacija ustrojena po pojedinim saveznim državama. Pod zapovjedništvom je guvernera, a sastoji se od postrojba kopnene vojske i zrakoplovstva. Zadaća joj je čuvanje mira, reda i javne sigurnosti tijekom izvanrednih stanja u saveznoj državi u kojoj je organizirana, a ujedno čini pričuvne snage koje, po odluci predsjednika SAD-a, kao dio federalnih snaga djeluju radi zaštite općih državnih interesa.

Komentari

komentar

You may also like