Američka nuklearna podmornica klase Columbia koštat će vrtoglavih 8,5 milijardi $

Prva strateška nuklearna podmornica klase Columbia koja će se razviti u Sjedinjenim Državama, opremljena interkontinentalnim balističkim projektilima s nuklearnim bojevim glavama, koštat će oko 8,5 milijardi dolara, saznaje BulgarianMilitary prema dokumentima razmatranim u američkom Kongresu.

Sredstva za izgradnju prve takve podmornice već su dodijeljena i izgradnja je u tijeku. Ove moćne podmornice  trebale bi zamijeniti zastarjele podmornice klase Ohio. Planirana je izgradnja ukupno 12 podmornica klase Columbia od kojih će svaka nositi 16 komada Trident II D5 interkontinentalnih balističkih raketa. Podmornice će biti uvrštene u američku mornaricu do 2031.

Dužina ovih podmornica bit će 171 m. Moći će “ugostiti” 155 članova posade. Ono što je zanimljivo jest da će nuklearni reaktor pokretati podmornicu svih 42 godine službe, za razliku od podmornica klase Ohio koje su morale na “nadopunu” na polovici trajanja svoje “službe”.

Očekuje se da će šest podmornica biti raspoređeno u bazi Bangor Pacific u državi Washington, a još šest u King’s Bayu u Georgiji na Atlantiku. U ophodnjama u svjetskim oceanima bit će najmanje osam takvih podmornica u svakom trenutku. Ostatak će biti podvrgnut stalnom održavanju u bazama. Prema dokumentima Kongresa, očekuje se da će u narednim godinama na programu zamjene podmornica biti potrošeno ukupno 109,8 milijardi dolara. Napredne strateške nuklearne podmornice klase Columbia dizajnirane su za 42 godine službe. Gradnja se izvodi u brodogradilištima General Dynamics Electric Boat i Newport News Shipbuilding. Američka mornarica naglašava da je ovaj program trenutno prioritet američkih strateških nuklearnih snaga.

Komentari

komentar





You may also like