Američka potpredsjednica Kamala Harris poziva na zabranu prodaje jurišnih pušaka

Američka potpredsjednica Kamala Harris je prisustvovala sprovodu Ruth Whitfield (86) ubijene u supermarketu u Buffalu 14. svibnja. Ta pucnjava dogodila se samo 10 dana prije nego što je u napadu na osnovnu školu u Teksasu poginulo 19 djece i dvoje učitelja.

Harris je, nabrajajući pucnjave u zadnje vrijeme, rekla da je vrijeme da se kaže “dosta je bilo”. “Svi moraju ustati i složiti se da se to ne smije događati u našoj zemlji i da trebamo imati hrabrosti učiniti nešto po tom pitanju”, poručila je danas  na sprovodu, prenosi BBC. Dodala je da je rješenje jasno i da uključuje detaljnije provjere kupaca i zabrane prodaje jurišnog oružja.

“Znate li što je jurišno oružje?” upitala je, nastavivši: “Bilo je dizajnirano za određenu svrhu: što brže ubiti mnogo ljudi. Jurišno oružje je oružje rata i ne bi trebalo imati mjesto u civilnom društvu”, tvrdi. Osamnaestogodišnji napadač u pucnjavi u utorak u Uvaldeu imao je dvije poluautomatske puške AR-15, od kojih je barem jednu kupio ubrzo nakon rođendana. Nakon što je ubijen, policija je kod njega pronašla čak 1657 komada streljiva i 60 spremnika. Strijelac iz Buffala iz New Yorka, također star 18 godina, također je legalno kupio pušku AR-15.

“Zašto bi itko mogao kupiti oružje, a da se barem ne provjeri: “Hej, je li ta osoba prije počinila nasilni zločin? Je li ta osoba prijetnja sebi ili drugima? To je razumno”, rekla je Harris. Međutim, pokušaji uvođenja univerzalne provjere prošlosti i zabrane prodaje jurišnog oružja naišli su na blokade. To pitanje izaziva podjele u SAD-u: gotovo svi demokrati podržavaju jaču kontrolu, u usporedbi sa samo 24% republikanaca.

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump pozvao je u petak na strožu kontrolu oružja, ali i na bolje zaštićene škole. Govoreći na sastanku NRA, rekao je da “pristojnim Amerikancima treba dopustiti vatreno oružje da se brane od zla”. Najveći propust oko pucnjave u Uvaldeu u Teksasu jest to što policija nije ušla u učionicu  zbog aktivnog pucača unutra. Umjesto toga, dok su djeca zvala hitnu pomoć moleći za pomoć, čekali su čak 40 minuta, odluka za koju je policija sada priznala da je “pogrešna”. Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden uputiti vlastiti poziv na strožu kontrolu oružja tijekom posjeta Uvaldeu sutra.

Komentari

komentar





You may also like