Američka veleposlanica u UN-u: Političko riješenje sirijske krize nije moguće bez odlaska Asada

Iako je svega nekoliko dana prije američkog napada krstarećim raketama na sirijsku vojnu bazu Bijela kuća izjavila kako je vladavina Asada „politička realnost“ s kojom se mora računati, predsjednik Trump je nakon 4. travnja i kemijskog napada u regiji Idlib promijenio svoj stav. Jučer je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley izjavila, kako političko riješenje sirijskog sukoba nije moguće uz ostanak na vlasti predsjednika Bashara al-Asada.

Ne postoji varijanta za političko riješenje s Asadom na čelu režima, izjavila je Haley u intervjuu CNN-u i dodala sljedeće: „Ako sagledate stanje (u Siriji, op. GN.), teško je predstaviti mirnu i stabilnu vladu s Asadom.“

Na taj način Haley je doslovno ponovila riječi prijašnje administracije Baraka Obame, koju je u vrijeme predizborne kampanje kritizirao upravo Donald Trump, optužujući je za nepotrebno miješanje u unutarnje stvari drugih zemalja.

Prema mišljenju američke veleposlanice u UN-u, do „smjene režima“ u Siriji će doći zato jer „sve strane uviđaju kako Asad nije vođa koji je potreban Siriji“. Međutim, dodala je i to, da odlazak sirijskog predsjednika nije jedini američki prioritet već ih je više: kao prvo, SAD nastoji uništiti „Islamsku državu; drugo, odlazak Asada;, a treće – odlazak iranskog utjecaja i tek se onda može početi kretati u smjeru političkog riješenja.

 

 





 

 

 





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like