Američka vlada naredila proizvođačima čipova da obustave izvoz u Kinu

Američka vlada naredila je dvama velikim američkim proizvođačima poluvodiča Nvidiji i AMD-u da zaustave izvoz čipova u Kinu, budući da Washington nastavlja jačati konkurentnost s Kinom, izvještava Anadolu Agency.

Američka vlada obavijestila je Nvidiju 26. kolovoza da je potrebna nova licenca koja odmah stupa na snagu za svaki budući izvoz integriranih krugova (minijaturni, složeni elektronički sklop koji upravlja elektroničkim signalima u gotovo svim elektroničkim uređajima) tvrtke u Kinu, uključujući Hong Kong i Rusiju, objavila je Nvidia u podnesku Komisiji za vrijednosne papire i burzu objavljenom u srijedu. Washington vjeruje da bi se neki od čipova mogli koristiti ili preusmjeriti za “krajnju vojnu upotrebu” u Kini i Rusiji, navodi Nvidia u podnesku. Iako je tvrtka naglasila da ne prodaje proizvode kupcima u Rusiji, napomenula je da bi mogla izgubiti 400 milijuna dolara u potencijalnoj prodaji Kini zbog novog zahtjeva za licencom.

Još jedan veliki američki proizvođač poluvodiča AMD je također izvijestio da je bio obaviješten o novim zahtjevima Ministarstva trgovine SAD-a o nekim svojim integriranim krugovima koji se izvoze u Kinu. AMD je objavio da ne izvozi proizvode u Rusiju i da novi američki zahtjevi prema Kini vjerojatno neće imati utjecaja na njegovo poslovanje.

Joe Biden je 9. kolovoza potpisao zakon vrijedan više od 52,7 milijardi dolara koji ima za cilj poticanje američke proizvodnje čipova u pokušaju da se suprotstavi Kini. Globalno gospodarstvo bori se s nedostatkom poluvodiča od početka pandemije COVID-19 jer su tvornice čipova zatvorene. Ponovno otvaranje izazvalo je porast globalne potražnje usred ograničene ponude, budući da kriza čipova na ovaj ili onaj način utječe na 169 industrija, od elektronike do automobilske i zdravstvene opreme.

 

Komentari

komentar





You may also like